Home » Lifestory » Нови подробности за трагедията с Атанас Скатов – ето какво погубило алпиниста ни
Нови подробности за трагедията с Атанас Скатов - ето какво погубило алпиниста ни

Нови подробности за трагедията с Атанас Скатов – ето какво погубило алпиниста ни

Изключени радиостанции и закъснение от предварително начертан график за атака на К2 създали лавинообразно всички проблеми около „черната“ експедиция с участието на българина Атанас Скатов.

Това разкри в своето първо интервю след фаталните инциденти главният организатор Дава Шерпа пред сайта alpinismonline.com, пише столичен всекидневник.

Сливналията загина на 5 февруари. Той падна от 1800 м височина. Още четирима алпинисти останаха под втория по височина връх на планетата.

Дава Шерпа разказа как голяма част от участниците в експедицията не се съобразили с препоръките. На 1 февруари мераклиите да покорят през зимата К2 тръгват към върха. Те разполагат с точен график за колко часа трябва да стигнат до лагерите, които са разположени по целия маршрут. Разписанието е начертано, за да може групата да се вмести в прозореца с хубаво време и да слезе навреме.

Според всички анализатори на фаталното изкачване най-големият проблем настъпил в нощта между четвърти и пети февруари. Тогава огромен брой алпинисти се събрали на височина от 7300 м в Лагер 3. Над 20 катерачи и шерпи нощували в едва четири палатки. В някои от тях се събрали по седем души, което не позволило стопляне на вода, хранене, сменяне на мокри чорапи и почивка.

„Заради силните ветрове шерпите не успяха да качат палатките и другите неща до Лагер 3 – разказва Дава Шерпа. – Някои от членовете на експедицията напуснаха Лагер 2 прекалено късно. Не се съобразиха с препоръката на лидера на експедицията. Други не се справиха с контролното време, което беше зададено. Част от тях дори изключиха своите радиостанции, за да няма комуникация. Всичко това струваше много на цялата експедицията. Причината беше поведението на някои членове, които искаха да изкачат върха на всяка цена.“

Гръцкият алпинист Антониос Сикарис потвърди отново, че Скатов е бил сред най-бързите катерачи. Той е трябвало да се съобразява с останалите, които не са се вписали в разписанието. Вероятно заради тях придружаващите шерпи не са имали време да качат палатките до Лагер 3.

Шерпа беше човекът, който опроверга първата информация за последвалия инцидент с Атанас Скатов. Началната версия беше скъсано въже. Тя беше потвърдена и в смъртния акт на българина. От компанията на непалеца „Севън Съмит Трекс“ излязоха с изявление, че сливналията е допуснал грешка. По разказ на шерпа, придружавал Скатов – Лакпа Денди, българинът вероятно се е изпуснал при закачане на обезопасителя от едно въже на друго.

„Най-големият риск в планините идва от обикновени човешки грешки – коментира Дава Шерпа кончината на Атанас Скатов и на прочутия испанец Серхи Минготе, който загина на 16 януари при подобни обстоятелства. – Вероятно са направили малка грешка, докато са сменяли въжетата. Може би комбинацията с умората ги е принудила да я допуснат.“

Дава Шерпа е един от собствениците на компанията „Севън Съмит Трекс“.

Той разказа, че в цялата експедиция, организирана от него, са участвали 22-ма катерачи, 18 шерпи и три екипа за фиксиране на въжета. Отделно от тях е имало още участници. Сред тях са други двама от загиналите – исландецът Джон Снори и най-добрият пакистански алпинист Али Садпара.

„Изкачването на 8-хилядник и особено К2 през зимата е изключително опасно. Затова никой не го беше правил преди това – допълва Дава Шерпа. – Очаквахме всеки от членовете, който се беше записал в подобна експедиция за напреднали, да бъде достатъчно ефективен. Всъщност всички бяха много опитни и бяха наясно с това. По-голямата част от проблемите възникнаха заради малкият прозорец с подходящи условия. Нямаше как да бъдат предотвратени, без да имаме повече време.“

Източник: pik

Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]
Коментирай чрез Фейсбук

About Натали Славова

Твоят коментар