Home » Рецепти » Празнична млечна погача за Йордановден – всяко късче се топи в устата
Празнична млечна погача за Йордановден - всяко късче се топи в устата

Празнична млечна погача за Йордановден – всяко късче се топи в устата

Сподели новината

Може ли празник без празнична погача? Специално за днешния Йордановден ви представяме рецептата на невероятната Млечна погача, която ще се превърне в гордостта на всяка домакиня!

Тестото по тази рецепта е наистина разкошно – меко и вкусно като памук и изключително лесно за приготвяне. Интересен е и начинът на оформяне на празничния хляб – вижте в подробната рецепта по-долу:

Празнична млечна погача за Йордановден

Продукти:

800 г меко пшенично брашно (тип 450, 480 или 500)
450 мл топло прясно мляко
150 г кисело мляко
50 г масло
10 г суха мая (1,5 пак. или 30 г прясна мая, 2/3 кубче)
1,5 чаена лъжичка захар (около 10 g)
1,5 чаена лъжичка сол (15 g)

Приготвяне:

Сложете цялото брашно в малка, но широка купа и направете малка дупка в средата. Добавете сухата мая и 1,5 ч.л. захар. Загрейте малко млякото (не трябва да е горещо, а хладко) и просто добавете малко там, където сте сложили маята.

купа с брашно

захващане мая

Разбъркайте в средата, докато маята леко се разтвори и оставете за 5 минути. Към брашното добавете 1,5 ч.л. сол, а в средата 150 г кисело мляко и 50 г краве масло, предварително размекнато на стайна температура, и накрая добавете останалото мляко.

тесто с кисело мляко

Замесете тесто от тези съставки, но не го месете много, а колкото да се комбинират всички съставки. Не е нужно да месите много, защото в началото трябва да е доста меко.

лепкаво тесто

Важно е само да съберете всички остатъци от купата в тестото, така че да няма сухи съставки по стените. Също така, не добавяйте повече брашно, въпреки че тестото е лепкаво, оставете го такова, каквото е.

Покрийте с памучна кърпа и оставете за 15 минути на стайна температура. След това добавете още малко брашно и замесете фино и меко тесто, незалепващо под пръстите. Месете до получаване на фина и равномерна структура с минимално добавяне на брашно.

гладко тесто

След това оставете тестото да втаса отново за около 30 минути, както преди. След като изтече времето, поръсете работната повърхност с малко брашно и прехвърлете тестото върху нея.

втасало тесто

Разточете тестото първо с ръце, а след това с точилка до дебелина 3 мм.

кора от тесто

На ръба, където ще завършите разточването на тестото, го разтегнете още малко. В близост до този ръб направете в тестото по-малки успоредни разрези с дължина няколко см, както е показано на снимката.

Навийте тестото на руло от другата страна към разрезите и оформете затворен кръг като пръстен, като двата края се допират един до друг.

руло от тесто

Прехвърлете тестото в намазнена или покрита с хартия за печене тава и оставете да втаса още половин час или повече, в зависимост от температурата в кухнята.

питка кравай

Преди печене намажете тестото с разбит жълтък и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 25 минути.

тесто с жълтък

Печенето обаче отново зависи от силата на фурната. Когато изпечете питката, я намажете с малко олио за допълнителен блясък.

зачервена погача

зачервена погача

зачервена погача

лъскава погача

Покрийте с кърпа и оставете да изстине леко.

Да ви е сладко!

млечна погача

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар