Home » Рецепти » Къпана питка – ако искате да е мека като памук и да се топи в устата, това е ТЕСТОТО:
Къпана питка - ако искате да е мека като памук и да се топи в устата това е ТЕСТОТО:

Къпана питка – ако искате да е мека като памук и да се топи в устата, това е ТЕСТОТО:

Сподели новината

Може би сте чували за прочутата Къпана питка от мама или баба, за които месенето не е било висш пилотаж, а ежедневие.

Всъщност не е чак толкова сложно да си приготвите сами тази вкусна и мека домашна погача, която гарантирано ще е най-пухкавата, опитвана от вас някога.

Днес от Skdanalni.eu ви предлагаме рецептата за Питка от къпано тесто – опитайте и ще се убедите, че е по силите на всекиго:

Продукти:

• 1 кг брашно;
• 2 ч. ч. прясно мляко;
• 3 яйца;
• 1 кубче мая;
• 3 с.л.олио;
• 2 с.л. захар;
• Сол.

Начин на приготвяне:

Започнете с маята. Натрошете я на ситно в дълбока купа и я залейте с 2 с.л. хладко мляко. Поръсете с една щипка сол и захарта и разбъркайте.

Когато минат 10 – 15 минути, се добавят двете яйца, олиото и млякото. Постепенно се прибавя и брашното и започва да се меси меко тесто. Тестото се връзва с мокра кърпа (може и в плик) и се пуска в съд с хладка вода.

къпано тесто

От тук всъщност идва и наименованието на питата. Когато тестото изплува на повърхността и се обърне, е време да бъде извадено от водата и оформено като питка.

питка на кифлички

Може да оформите погачата традиционно – на кифлички. След това задължително я оставете на топличко да втаса повторно и на финала намажете с разбито яйце и изпечете в умерена фурна до зачервяване.

втасала питка

къпана питка

Питката е изключително лесна и вкусна. Предлагаме ви още сега да пробвате да я приготвите. Ще останете очаровани от крайния резултат, а у дома всички ще са повече от доволни!

Източник: За жената

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар