Home » Lifestory » Черен хит в мрежата: Всеки, тръгнал на море, трябва да прочете това!
Черен хит в мрежата: Всеки тръгнал на море трябва да прочете това!

Черен хит в мрежата: Всеки, тръгнал на море, трябва да прочете това!

Сподели новината

Лятото е време за почивка и хубави емоции. Мнозина избират морето като дестинация за ваканцията си. Но редом с приятните емоции се крие и голям риск. Причината е, че мнозина дали от самоувереност, дали заради инцидент подценяват водата и затова губят живота си.

В същото време хората около тях може и да не разберат, че има проблем.

Ето защо един текст в социалните мрежи се превърна в истински хит. Става въпрос за това как изглежда удавянето от страни. Думите са на Венци Коларов и вече са споделени стотици пъти.

Ето какво гласят те:

ВАЖНО!

Удавянето не изглежда като удавяне и не се случва като по филмите. Почти винаги се случва по измамно тих начин.

„От 750 деца, които ще се удавят през следващата година, около 375 от тях ще се удавят на 25 метра от своите родители или други възрастни. В 10% от случаите възрастен вижда как детето се дави и не разбира какво се случва“, пише още Витоне.

Всъщност, давещите се хора физиологически са неспособни да викнат за помощ, освен в много-много редки случаи. Това е така, защото дихателната система е създадена за дишане, а говоренето е второстепенна роля. Ако не работи добре дихателната система, или е застрашена, човекът няма да каже не само дума, ами дори няма да промълви и звук.

Давещите се не могат да махат с ръце за помощ, защото естествената им реакция е да държат ръцете си настрани, за да натискат повърхността на водата. Те искат да се отблъснат от нея и да вдишат въздух. И отново: при давене ръцете са настрани!

Когато човек се дави, устата му сменя позицията си ту над водата, ту под нея.

Заради инстинктивната реакция на удавянето, хората не могат да контролират доброволно движението на крайниците си. Те не могат да извършват доброволна дейност, като например да махнат към спасителите.

При инстинктивната реакция на удавяне, тялото на човека се намира във вертикално положение спрямо водата, без никаква подпора или подкрепа. Самото удавяне може да се случи за време между 20 до 60 секунди, преди тялото да потъне окончателно във водата. Ето колко бързо се случва всичко!

Реално, може да се случи и ситуация като показваната по филмите – някой във водата да плиска с ръце във водата, да крещи и да моли за помощ, извършвайки резки движения. Но това означава, че такъв човек все още не се дави, а по-скоро е в състояние на шок и паника, че ще се удави.

Венци Коларов, фейсбук

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 0 Average: 0]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар