Home » Здраве » Проф. Кантарджиев: Слагаме четвърто Д – витамин D!
Проф. Кантарджиев: Слагаме четвърто Д - витамин D!

Проф. Кантарджиев: Слагаме четвърто Д – витамин D!

Сподели новината

В момента няма грип. Циркулацията му започва ноември месец, уточни проф. Кантарджиев

Пролетта казахме трите д-та – дисциплина за маските, дезинфекция, дистанция. Сега слагаме едно четвърто Д – витамин D за силна имунна система. Предупреждавам никакви свръх дози – витамин D се взима с прекъсване – 10-15-20 дни.

4 капки е нормалната доза за възрастен, около 1 или 2 капки за деца, в зависимост от тяхната възраст и килограми. Това заяви директорът на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев на редовния брифинг на здравните власти.

PCR тестът трябва да се прави най-рано на четвъртия ден след установяване на контакт на заразен, а не по-рано, тъй като резултатът винаги би бил отрицателен, обясни още той.

Той направи аналогия с тестовете за бременност, които няма как да дадат положителен резултат още на следващия ден.

„Трябва хладнокръвно, без паника и преекспониране да се упражняват нещата, които са валидни са грипа и вирусните инфекции, но не трябва да се създава паника“, призова той.

„Това, което ще спаси системата, са антигенните тестове“, разясни проф. Кантарджиев по отношение на най-новите и бързи тестове, които се предлагат у нас. „Взима се проба дълбоко от носоглътката. Антигенните тестове са най-добри за училища, детски градини, приемни отделения на болници, деца, с температура, за личните лекари и задължително в спешната помощ“, коментира той.

Според проф. Кантарджиев маските не спасяват на 100%, но намаляват значително рискът от заразяване.

В момента няма грип. Циркулацията му започва ноември месец, подчерта той.

Източник: 24 часа

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар