Home » Свят » Краят на света идва в петък, 13-и 2029 г.
Краят на света идва в петък 13-и 2029 г.

Краят на света идва в петък, 13-и 2029 г.

Сподели новината

Петък, 13-и, наистина може да се окаже фатален ден на унищожението. И това да се случи през април 2029 г. – датата, на която се очаква астероидът 99942 Апофис да удари Земята и да предизвика Армагедон.

Тогава астероидът Апофис ще бъде в повече от опасна близост до нашата планета. В най-добрия вариант той ще се вижда с невъоръжено око, преминавайки (и помитайки голяма част) през спътниците и орбиталните станции, а в най-кошмарния връхлита на планетата ни и съсипва цивилизацията веднъж и завинаги.

Проблемът на астрономите е обаче, че още не могат да изчислят точно движението на Апофис и едва ли не всеки месец коригират някои от детайлите. Още се спори дали астероидът убиец ще връхлети Земята или Луната.

Но най-големите спорове са дали изобщо ще нацели нашата планета или нейния естествен спътник.. Затова учени от Европа, Америка, Китай и Япония вече работят съвсем сериозно за начините по унищожаването на космическото чудовище, което е по-дълго от височината на Емпайърстейт билдинг в Ню Йорк и на Айфеловата кула в Париж.

Според най-вероятните сметки Апофис идва през 2029 г. със скорост около 7,42 км в секунда. Астероидът е с диаметър около 450 м. Спори се дали на 13 април 2029 г. ще приближи Земята на 38,4 км или на 36,8 км, като някои от най-песимистичните прогнози са за още по-голяма близост, облизвайки спътници и космически станции.

За справка – геостационарната орбита, на която са разположени повечето спътници, е на 35,768 км. Опасният астероид бе открит още през 2004 г.

Източник: Ретро

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар