Home » Свят » Д-р Петър Марков от Оксфорд: След 2 месеца английският щам залива България
Д-р Петър Марков от Оксфорд: След 2 месеца английският щам залива България

Д-р Петър Марков от Оксфорд: След 2 месеца английският щам залива България

Сподели новината

„След месеци активен пътникопоток между България и Великобритания и десетки хиляди българи живеeщи в Кралството, за мен няма съмнение че новият вариант вече е в България. Отдавна. Новият щам на COVID-19 е два пъти по-заразен и ще са нужни по-строги мерки“, предупреди епидемиологът от Оксфорд д-р Петър Марков.

„След около 2 месеца в България ситуацията с пандемията ще стане отново тежка. Въпросът е какво прави правителството и какво правят здравните власти, за да се подготвят за този момент, когато страната ще е обхваната от близо два пъти по-заразен вирус от този, с който си имахме работа през 2020.

„Математически модели, основаващи се на изходните честоти на новия вариант на COVID-19, нивото му на заразност и въобще данните за нарастването му във Великобритания чертаят проекции, че би отнело около 2 месеца новият вариант да е доминантен в епидемията на повечето европейски страни“, това съобщи в профила си във фейсбук епидемиологът д-р Петър Марков от Оксфорд. Марков е известен с точните си прогнози за развитието на пандемията.

Той се аргументира с актуалната ситуация във Великобритания. „Великобритания онзи ден би собствения си рекорд по брой починали от Ковид-19, поставен по време на първата вълна на епидемията там през април. Дневният брой заразени от своя страна е 2 пъти по-висок от ноемврийския пик и цели десет пъти по-висок от априлския. Въпреки че страната от седмици е в строги ограничителни мерки, този път растежът на случаите не се повлиява никак лесно. На 4 януари министър-председателят Борис Джонсън обяви нови още по-стриктни мерки, включително призив към хората да не напускат домовете си освен при сериозна необходимост.

Вече няма съмнение, че новият вариант на SARS-CoV-2, чиито първи проби бяха открити през септемрви във Великобритания, е по-заразен (по приблизителните засега оценки, с около 50% до 70%), отколкото вирусните варианти, циркулирали преди това. Изследвания показват, че за разлика от инфекциите с „обикновените“ вирусни варианти, които са спаднали, повлияни от мерките по време на локдауна в Англия през ноември, новият вариант в същия период е нараствал като абсолютна честота въпреки ограниченията.

Съответно през последните два месеца изключително добре развитата система за геномно наблюдение на инфекциите в Обединеното кралство регистрира бързо нарастване на дела от заразяванията с новия вариант за сметка на другите варианти. Т.е. за това време този вариант е отстранил останалите конкурентни вируси и в югоизточна Англия и Лондон той към момента е доминиращата разновидност – в Лондон изолиран от над 80% от всички случаи. Тази по-висока заразност на новият вирусен вариант изглежда се дължи на много по-високите концентрации на вирус в респираторните секрети.

Лабораторни изследвания са устновили от 10 до 100 пъти по високи наличности в носната лигавица на пациенти, заразени с новия вариант на вируса, в сравнение с такива заразени с „класическия“ САРС-КоВ-2. Всички данни, взети заедно, все по-убедително говорят за това, че по-високата заразност на новия вариант е допринесла в значителна степен за много високите нива на заразени и рекордната смъртност във Великобритания в последните седмици“, обобщава д-р Петър Марков.

Картината е доста тревожна, защото „в същото време новият вариант всекидневно бива изолиран в нарастващ брой нови и нови страни по света. В повечето страни в Западна Европа е налице местно предаване на новия вариант. В Ирландия вече 1/4 от новите вирусни изолати са с новия вариант. Дания, която също интензивно следи генетичните промени във вирусната популация при тях, докладва че процентът на заразени с B.1.1.7, както се нарича новият вариант, през последния месец всяка седмица се е удвоявал спрямо предишната“.

Петър Марков описва какво означава на практика по-високата заразност на вируса. „Какво означава в практическо отношение вирусен вариант, който е 50 до 70% по-заразен? Това означава, че ако досега сме успявали да спрем растежа на случаите в страната с определена стриктност на мерките, с новия вариант, за да постигнем същия ефект, ще са ни нужни с 50 до 70% по строги мерки. Т.е. ако досега определено ниво на ограничения е било достатъчно, при новия вариант същото ниво вече няма да върши работа, ситуацията ще продължава да се влошава въпреки ограниченията и ще са нужни по-неудобни и по-пречещи мерки. Казано образно, може да ни се наложи да бягаме много бързо, за да съумяваме да се задържим на същото място.“

Какво следва за България?

„След месеци активен пътникопоток между България и Великобритания и десетки хиляди българи, живеещи в кралството, за мен няма съмнение, че новият вариант вече е в България. Отдавна. Фактът, че ни няма на картата на разпространение на новия щам е просто отражение на липсващото у нас генетично проследяване на вариантите. Въпросът е какво прави правителството и какво правят здравните власти, за да се подготвят за този момент след около 2 месеца, когато България ще е обхваната от един близо два пъти по-заразен вирус от този, с който си имахме работа през 2020.

Следи ли се генетичната композиция на циркулиращите в България вируси в момента, посредством разчитане на геномните низове поне на извадка от изолираните вируси? Събрала ли е специалистите си да направят подреден, гъвкав и ефективен план за справяне с това, което предстои? Държавите, включително и Великобритания сега трескаво търсят начини да увеличат броя на ваксинните дози на свое разположение, дори с цената на необичайни подходи като редуциране на дозите или забавяне на втората доза с цел по-ранно по-широко покритие на повече хора с ваксина в по думите на Борис Джонсън „надбягването с новия вариант“, казва д-р Марков.

Актуалната ситуация не е окуражаваща. „И с досегашната по-малко заразна форма на вируса се справяме мъчително, неорганизирано и със закъснение. Изглежда, че броят на ваксинните дози, с които страната ни разполага и ще разполага през следващите месеци, не би осигурил покритие на значим процент от населението. Знаем ли, когато този много по-заразен вариант е навсякъде у нас след 2 месеца, как ще се справим с контрола на епидемията? Нека няма съмнение – ако искаме да се защитим и този път да сме адекватни, идването на този нов вариант трябва да се третира като нова, различна епидемия, защото тя ще е такава. За наш късмет, за този вирус вече знаем много и също така, за разлика от британците имаме два месеца предизвестие. Би било престъпно, ако го прахосаме.“, заключава епидемиологът.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар