Home » Здраве » Погледнете ноктите си и ще разберете дали сте застрашени от инфаркт
Погледнете ноктите си и ще разберете дали сте застрашени от инфаркт

Погледнете ноктите си и ще разберете дали сте застрашени от инфаркт

Инфарктът се счита за най-коварното състояние на сърдечно-съдовата система.

Но застойната сърдечна недостатъчност е по-малко толкова опасна. Тя провокира хипертония, а от там и инфаркт. За съжаление половината от пациентите умират в рамките на 5 години от поставянето на диагнозата, а само 30% живеят с болестта повече от 10 години.

Застойната сърдечна недостатъчност възниква, когато камерите на вентрикулите на сърцето не могат да изпомпват кръв както преди. Това обикновено се случва в резултат на загуба на еластичност в мускулите на сърцето или поради съпътстващо заболяване, разбра Скандални.

Въпреки че задухът и промененият сърдечен ритъм са симптомите, които най-често са свързани със застойна сърдечна недостатъчност, има един много по-малко известен признак. Той се проявява чрез промени в ноктите.

Това състояние е известно като ноктите на Тери. По-голямата част от нокътя става бледо бяла и се появява розова ивица на неговия връх.

Ноктите на ТериСпоред проучване, публикувано в Indian Journal of Dermatology, обезцветяването на ноктите се причинява от намалено кръвоснабдяване в резултат на неспособността на сърцето да изпомпва ефективно кръвта, както и от свръхрастеж на съединителната тъкан, пише Актуално.

Ако забележите тези признаци, не отлагайте консултацията със специалист.

Как да интерпретирате промяната по ноктите:

1. Когато нокътят приема вдлъбната форма с повдигане в края, това може да показва недостиг на желязо в организма или анемия, исхемична болест на сърцето, хипотиреоидизъм или недостиг на хранителни вещества в организма.

2. Изкривяване и прекомерен растеж на тъканта
Наблюдава се по-голямо изкривяване на нокътя, придружено от прекомерен растеж на тъкан, като леко се променят пръстите. Това обикновено е признак на белодробна, сърдечна, чернодробна недостатъчност.

3. Бели линии
Тези бели линии могат да са израз на отрицателните ефекти от медикаменти и лекарства, които са много вредни.

Ако нокътят пожълтее, стане тънък – това е признак на цироза или трайна сърдечна недостатъчност.

4. Злокачествен меланом на ноктите
Едно от най-тежките нарушения е злокачественият меланом на ноктите. То може да се появи с черно петно по нокътя.

5. Бледи нокти
Здравите нокти са с розов цвят с розово-бял отенък в близост до основата. Ако ноктите ви са непрозрачни или с други цветове, това може да говори за скрит здравословен проблем.

Зелените нокти са признак на бактериална инфекция. Червените ивици в основата на нокътя са предупреждение за инфекция на сърдечните клапи. Синкавите нокти показват ниско ниво на кислород в кръвта.

Вдлъбнатите нокти показват недостиг на витамини. Белите нокти могат да показват чернодробно заболяване като хепатит. Тъмните ивици отгоре (ноктите на Тери) са свързани със стареене и сърдечна недостатъчност.

6. Ако ноктите ви са сухи и чупливи, проверете нивата на хормоните
Заболяването на щитовидната жлеза кара ноктите да станат чупливи и сухи.

Проблемите с щитовидната жлеза и гъбичките изискват време за лечение, така че няма да видите разлики преди пълния цикъл на растеж.

7. Частично разслояване по краищата на нокътя
Това може да показва хипотиреоидизъм или хипертиреоидизъм, миелом, анемия, рак на белия дроб или диабет.

Важно:

Тази статия е с информативен характер. Предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар, както и да се използва за поставянето на диагноза или назначаване на лечение.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 0 Average: 0]

About clslavchev

Твоят коментар