Home » Свят » „Искаше да си купи свобода, а вече я няма“: Словения на бунт след смъртта на ваксинирана 20-годишна
"Искаше да си купи свобода а вече я няма": Словения на бунт след смъртта на ваксинирана 20-годишна

„Искаше да си купи свобода, а вече я няма“: Словения на бунт след смъртта на ваксинирана 20-годишна

Сподели новината

Словения прекрати временно ваксинацията с Johnson & Johnson. Причината e, че след имунизация с препарата 20-годишно момиче почина от мозъчен кръвоизлив и тромбоза.

След смъртта ѝ хиляди хора излязоха по улиците на Любляна, за да протестират срещу здравната политика на правителството.

Лозунги, гласящи „Спрете Ковид фашизма“ и „Свобода“, се издигнаха в столицата на Словения. Демонстрантите опитаха да блокират ключови пътни артерии в града, но полицията посрещна намерението им със сълзотворен газ и водни оръдия.

Бащата на починалото момиче се присъедини към демонстрацията и произнесе реч.

„Тя искаше да си купи свобода. На 16 септември тя беше ваксинирана, за да не бъде ограничавана. Днес я няма вече. Тя беше на 20 години. Когато отидете да се ваксинирате, никой не ви предупреждава за възможни усложнения. Има само числа. Говори се за проценти. Моята Катя не беше процент. Беше Катя. Моя Катя“, каза той.

20-годишната Катя е починала от кръвоизливи и съсиреци в мозъка, заявиха от Университетския медицински център в Любляна, където е издъхнала.

„Имаше кръвни съсиреци и кървене в мозъка едновременно. Опитахме всичко, което модерната медицина може да направи в такъв случай. Съветвахме се със специалисти“, обясниха медиците.

Лекарите допълниха, че все още се установява дали ваксината е причината за трагедията, като уточниха, че има данни подобни тежки странични ефекти да се проявяват веднъж на 100 000 ваксинирани.

Докато тече проверката, здравният министър на Словения нареди да бъде преустановена имунизацията с Johnson & Johnson. Той обаче настоя, че ползите от имунизацията продължават да надвишават рисковете.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова. / bgonair

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар