Home » Lifestory » Историята на жената от локума, познатата на няколко поколения българи, която сега живее с 2 лв. на ден СНИМКИ
Историята на жената от локума познатата на няколко поколения българи която сега живее с 2 лв. на ден СНИМКИ

Историята на жената от локума, познатата на няколко поколения българи, която сега живее с 2 лв. на ден СНИМКИ

Сподели новината

Познатата на няколко поколения българи розоберачка от рекламата на кутията с локум живее в немотия, видя Скандални.

Преди време, Цонка Димитрова заведе дело срещу „Захарни заводи” Горна Оряховица, което е собственик на марката и рекламата на произвеждания от тях локум.

Тогава Цонка обяви, че няколко пъти се е опитала да убеди фирмата производител да й заплати някаква сума заради това, че в продължение на много години е използвала лика й като реклама за своя продукт. Цонка и единият от синовете й завеждат съдебно дело, но магистратите отхвърлят иска на розоберачката като недоказан и неоснователен. пише „Телеграф“.

Момичето от локумаПред съда от захарната компания заявили, че жената, чието изображение е на снимката, не е на Цонка и поради това те не й дължат нищо. В действителност малко след като жената започва упорито да търси законните си права, от компанията правят хитър трик, като по компютърен начин променят и замъгляват снимката. Така лицето на жената върху кутията се различава от това на снимката на Цонка.

И за лаик в компютърната обработка на снимки обаче става ясно, че използваната нова снимка е доста нескопосано обработена стара снимка на Цонка. Това обаче явно е било разтълкувано от съда по друг начин, тъй като служителите на Темида отхвърлят иска на жената. И не само това, ами я задължават да заплати направените от „Захарни заводи” Горна Оряховица разноски по делото. Възрастната жена споделя, че загубеното дело срещу захарната компания окончателно я сринало.

Като разбрах, че не само губя делото, но и че ще трябва да плащам на „Захарни заводи”, се разболях и разбих нервите си

Цонка ДимитроваИзкараха ме едва ли не, че съм някаква изнудвачка. Нещастията обаче не свършиха дотук. Преди осем месеца почина съпругът ми. Сега аз съм сам самичка, защото децата и внуците ми до един са в Англия, където ги прокудиха нашите родни управляващи”, не успява да скрие болката си възрастната жена.

Преди три години пък пожар избухнал в къщата на Цонка и съпругът й Димитър и я изпепели до основи. Като истинско чудо в пламъците изгоряло всичко освен две неща – иконата на Св. Богородица с Младенеца и оригиналната снимка на розоберачката Цонка, използвана дълги години като реклама на кутиите с локум.

Другата голяма болка на Цонка Димитрова е свързана с липсата на финансови средства.

След повече от 40 години стаж днес тя е с 300 лв. пенсия, което прави по 10 лв. на ден. Жената обаче тъжно се усмихва. „Къде ти 10 лв. Като платя лекарствата, водата, тока, телевизията и телефона и ми остават по-малко от 100 лв. от пенсия до пенсия. Така че реално аз живее с 2-3 лв. на ден. Кажете ми това живот ли е? Моля се само да съм здрава и да не се залежавам, че няма да има кой да ме гледа, децата ми са прекалено далеч, а и аз не искам да им бъда в тежест”, споделя Цонка.

Това, което все още я крепи в живота, е любовта не само на близките, а и на съвсем непознати хора, които след като разбрали за отношението на захарната компания към нея, започнали да й се обаждат и да й казват, че й стискат палци да спечели делото.„Имаше едно младо семейство от Гоце Делчев.

Като чули за мене, дойдоха да ме видят, запознахме се и сега през ден ми звънят, за да ме питат как съм и имам ли нужда от нещо Моите съселяни от Каравелово всички до един се подписаха, че момичето на кутията от локума съм аз. И представиха подписите в съда. Но там явно вече бяха решили аз да не спечеля делото”, връща се отново към неприятните спомени Цонка.

Нескопосаното копие, използвано днес от Захарни заводи Горна Оряховица.

Историята й е сюжет за филм

Историята на Цонка ДимитроваИсторията за това как изображението на жената от пловдивското село Каравелово се озовава върху кутията с най-известния български локум, е достойна за сюжет на филм. През пролетта на 1963 г. 17-годишната тогава Цонка бере рози край дома си.

Там то е забелязано от фотограф на „Балкантурист”, който й прави няколко снимки. И една от тях се озовава върху кутията с локум „Роза”. Никой и тогава, и сега не е искал съгласие от момичето на снимката ликът й да бъде използван за рекламни цели.

Никой не й е дал и една стотинка за това. Самата тя научава, че е станала известна, след като вижда една от кутиите с локум в магазина в родното си село Каравелово. През годините снимката й върху кутията с локум няколко пъти става като пропуск за Цонка. В един от случаите с помощта на тази снимка тя успява да осигури места не само себе си, но и за цяла група в курорта Вършец. Снимката прави Цонка известна не само в България, но и в Европа.

Източник: Блиц

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар