Home » Здраве » Какво означава да се събудиш с изтръпнали ръце и защо не бива да го пренебрегваш
Какво означава да се събудиш с изтръпнали ръце и защо не бива да го пренебрегваш

Какво означава да се събудиш с изтръпнали ръце и защо не бива да го пренебрегваш

Сподели новината

Това странно изтръпване на ръцете може да е симптом на сериозно заболяване! Бъдете внимателни към себе си!

Изтръпването на ръцете, пръстите или краката ви не винаги трябва да е причина за безпокойство. Може да се дължи на нещо толкова просто, като натиск от тялото ви върху нервите на ръката ви, докато спите, или натиск върху нервите в крака ви. Дори някои от лекарствата, които приемате, могат да причинят този страничен ефект.

Ако това изтръпване или спазми станат по-интензивни и са придружени от други симптоми като болка, сърбеж, изтръпване и загуба на мускулна маса, това може да е признак на увреждане на нервите.

Ръцете ви имат много чувствителни тактилни рецептори. Това са специализирани нервни окончания, които са отговорни за улавянето на вътрешни и външни стимули за предаване на информация към нервната система и след това се обработват от мозъка.

Тези рецептори ви позволяват да откриете температурни промени в тялото си, болкови стимули, вибрации и налягане. Те също така ви помагат да определите формата и размера на обектите, когато ги докоснете, наред с други важни функции.

Те са свързани чрез нерви с мозъка. Ако един или повече от тези нерви са притиснати или повредени по някаква причина, мозъкът може да не получи цялата информация, която ръцете изпращат. В резултат на това може дори да ви събуди през нощта.

Периферната невропатия е името, което определя състоянието на тези нерви, отдалечени от мозъка. Може да се влоши с течение на времето поради намалена мобилност и дори увреждане. Това състояние е по-често при повечето възрастни хора.

Причини за изтръпване на ръцете и краката

Липса на витамини и/или минерали

Дефицитът на витамини В1, В6, В12, Е и ниацин може да причини изтръпване на ръцете, тъй като те са от съществено значение за доброто здраве на нервите.

Освен това излишъкът от витамин като В6 може да има обратен ефект и да причини изтръпване на ръцете и краката.

Освен това не само липсата на витамини причинява промени в нервите. А също и липсата на минерали като калий или магнезий е друга причина.

Синдром на карпалния тунел

Това е една от най-честите причини за изтръпване на ръцете. Карпалният тунел е тесен проход, разположен в китката. Средният нерв, един от основните нерви на ръката, преминава през центъра на тунела. Ако е прищипан или когато се приложи натиск на нивото на китката, възниква синдром на карпалния тунел.

В допълнение към изтръпване, може да почувствате, че палецът, показалецът и средният ви пръсти са леко подути и изтръпващи или болезнени. Ако се почувствате идентифицирани с тези симптоми, трябва да посетите Вашия лекар. Защото ако не се лекува навреме, тогава може да се наложи хирургическа интервенция.

Има и други синдроми на прищипания нерв, които причиняват изтръпване на ръцете. Особено като парализа на улнарния нерв или радиалния нерв.

Дискова херния

Прешлените на гръбначния стълб са разделени от междупрешленни дискове, които приличат на меки възглавници. Ако има повреден диск, той ще притисне нервите и може да ги повреди. В резултат на това предизвиква усещане за изтръпване на ръцете, слабост и дори болка в ръката или долните крайници, в зависимост от засегнатия нерв.

Диабет

Когато нивата на кръвната захар са високи, кръвоносните съдове се разрушават и нервите вече не получават необходимия кислород. Ако това състояние продължава дълго време, то може да причини диабетна невропатия.

Симптомите включват болка, парене, изтръпване или изтръпване на ръцете, краката или стъпалата.

Има много заболявания, които могат да започнат с изтръпване на ръцете, за да назовем само някои. Ако това състояние не изчезне в рамките на няколко дни и към него се прибавят слабост, замъглено зрение, объркване, световъртеж или затруднено говорене, трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар