Home » Свят » От 1 февруари нови правила за зелените сертификати – Ето откога стават невалидни за пътуване:
От 1 февруари нови правила за зелените сертификати - Ето откога стават невалидни за пътуване:

От 1 февруари нови правила за зелените сертификати – Ето откога стават невалидни за пътуване:

Сподели новината

След две седмици – от 1 февруари, в ЕС влизат в сила нови правила за валидността на ковид сертификатите за ваксинация. Тези, които са по-стари от 9 месеца, няма да могат да се използват за пътуване в рамките на съюза, припомня Скандални.

Европейската комисия промени правилата в края на миналата година заради големите различия в срока на валидност на ваксинационните сертификати в отделните държави.

Тези, които нямат поставена бустерна доза, ще пътуват както и досега – като използват другите форми на ковид сертификата – PCR тест или доказателство за възстановяване след ковид.

Новите правила бяха приети, защото имаше големи различия между държавите за срока на валидност на сертификатите за ваксинация. Сега той ще бъде един и същ за всички държави, когато става въпрос за пътуване, съобщава БНТ.

На практика това означава, че ако:

сте ваксинирани преди повече от 9 месеца
нямате поставена бустерна доза
след 1 февруари пътувате в друга държава от ЕС при проверка сертификатът ви за ваксинация ще бъде отчетен като изтекъл и ще трябва да предвидите валиден PCR тест.

Това не означава, че ще бъдете приеман като неваксиниран, а просто, че сертификатът ви за ваксинация не може да бъде използван за пътуване, ако е по-стар от 9 месеца.

Деветмесечният срок на валидност на сертификатите, издадени след първичната ваксинация ще даде сигурност при планирането на пътувания в рамките на ЕС, смятат от Еврокомисията. Освен това ще насърчи държавите и гражданите и да поставят бустерни дози.

Засега серификатите, издадени след поставянето на третата доза, няма да имат срок на валидност, защото все още няма научни доказателство колко дълго трае защитата след бустерна ваксинация.

Отделните страни ще могат, както и досега, сами да определят каква ще бъде валидността на ковид сертификатите, когато те се използват за вътрешни цели – като достъп до ресторанти, музеи или други публични места.

Но Брюксел призовава страните, когато въвеждат вътрешни правила, да се съобразяват с новата валидност на сертификата за ваксинация, за да се не се стига до хаос.

„Продължаваме да следваме отблизо мерките, които държавите-членки предприемат и ги призоваваме към координирани действия. Ковид сертификатът е доказал, че функционира добре в целия ЕС използва се и е доказал, че действа в цяла Европа във всичките си форми – сертификат за ваксинация, за тест и за възстановяване след боледуване. Когато имаме повече информация за новия вариант, ще координираме по-добре и мерките на страните по отношение на него“, каза Кристиян Вигант, говорител на Европейската комисия.

Както и досега, срокът на валидност на сертификатите след ваксинация няма да бъде отбелязван в документите.

Вместо това от 1 февруари ще бъдат адаптирани всички мобилни приложения, използвани за проверка на цифровите сертификати. Ако датата на ваксинацията е по-ранна от 9 месеца или 270 дни, в мобилното приложение, използвано за проверка, ще се посочва, че сертификатът е изтекъл.

У нас хората с бустерна доза вече са почти 500 000, за тях няма да има промяна в правилата за пътуване в ЕС след 1 февруари.

Важно уточнение: Зеленият сертификат за ваксинация на територията на България е с неограничен срок.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар