Home » Свят » Пленени руски войници: Ако се върнем в Русия, ще ни застрелят
Пленени руски войници: Ако се върнем в Русия ще ни застрелят

Пленени руски войници: Ако се върнем в Русия, ще ни застрелят

Сподели новината

Руски войник, пленен от украинските сили след инвазията в Украйна, твърди, че Владимир Путин е подготвил „отряди на смъртта” за дезертьорите, които не искат да участват в тази брутална война.

Друг войник твърди, че неговите роднини вече са организирали погребението му, предаде The Telegraph.

Той твърди, че войници, които са били пленени в Украйна, също ще бъдат убити, ако един ден се завърнат във федерацията (било то при размяна на военнопленници). Пленен в Украйна руски войник, пожелал анонимност, казва, че командирите са иззели телефоните на руските военнослужещи, за да нямат никакъв достъп до информация и новини за войната.

Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, започвайки пълномащабна война. В Русия обаче тази дума е забранена и вместо нея се използва „специална военна операция”.

По руските телевизии има тотална цензура за случващото се в Украйна и военните престъпления, които извършва руската армия. Много от пленените руски войници заявяват, че им е било казано, че влизат в Украйна като „миротворци”, за да „освободят Украйна от нацистите”.

Други споделят, че военните им командири са им заповядвали да стрелят по невъоръжени цивилни граждани.

„В Русия вече ни смятат за мъртви. Моите роднини са организирали погребението ми. Ако отново се прибера в Русия, ще бъда застрелян от моите хора”, каза руски войник. Владимир Путин не вярва в собствената си армия и прибягва до сталинистки методи за контрол на войниците. Руските войници в Украйна осъзнават, че са далеч от „миротворческата мисия”, която им е била казана в началото.

Според анализатори войниците на РФ са все по-деморализирани за воденето на тази война.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар