Home » Свят » Официално! Третият пол вече е законен
Официално! Третият пол вече е законен

Официално! Третият пол вече е законен

Сподели новината

Американците ще могат от 11 април да избират да отбелязват своя пол с хикс в заявленията за издаване на паспорт.

Това обяви Държавният департамент на САЩ днес, когато правителството на президента Джо Байдън отбелязва „Ден на транссексуалната видимост“, предаде Ройтерс, цитирани от БТА.

„От 11 април гражданите на САЩ ще имат възможност да избират да отбелязват своя пол с хикс в заявлението за американски паспорт, а тази възможност ще стане достъпна и за други видове документация от догодина“, каза държавният секретар Антъни Блинкън.

Тази промяна е част от мерките, обявени от правителството на Байдън, след като някои щати предприеха ходове срещу транссексуалните хора.

Републиканските губернатори на щатите Оклахома и Аризона подписаха вчера законопроекти, забраняващи на транссексуални атлети да участват в училищни спортни дейности за момичета. По този начин те се присъединиха към все по-големия брой щати, предприемащи подобни законодателни мерки.

През юни миналата година Държавният департамент заяви, че американските граждани могат да избират своя пол в заявленията за издаване на паспорт, без да трябва да представят медицинска документация.

През октомври беше издаден първият американски паспорт, в който полът беше отбелязан с хикс. По този начин се даде възможност за избор на вариант, различен от мъжки или женски пол, в американските документи за пътуване.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар