Home » Здраве » Летните трикове за отслабване на д-р Емилова
Летните трикове за отслабване на д-р Емилова

Летните трикове за отслабване на д-р Емилова

Сподели новината

Д-р Людмила Емилова е един от най-добрите български диетолози. Лекар с три специалности: вътрешни болести , ревматология и кардиология и здравен мениджмънт.

Член на Лекарската асоциация към Американското общество по натурална хигиена. Последовател на системата за лечебно гладуване на Лидия Ковачева. През клиниката на д-р Емилова са минали над 43 000 пациенти, включително от САЩ, Канада, Нова Зеландия, арабските страни.

Топдиетоложката разкри как да отслабнем през летния период и какви храни е добре да консумираме и да изключим от лятното си меню. Самата тя за пръв път издава каква е нейната лична лятна диета, с която се вталява неминуемо.

„Всяка година правя по 20 дни гладуване на череши и черници – уникални български плодове, на които мога да им се наслаждавам в градината на къщата ни в родното място на съпруга ми Митко – село Слънчево. Често водя там наши пациенти да си наберат чисти свежи плодове. В края на лятото оставам по 20 дни и на диня, пъпеши или праскови и грозде“, разкрива д-р Емилова.

Според нея добрият и полезен избор, за да сме слаби през лятото, е да се консумират много сезонни плодове с високо водно съдържание. Например диня, пъпеши, грозде, сочни праскови – разнообразието е впечатляващо.

„Препоръката ми е да се прибавят големи количества зелени растения към задължителните салати на обяд и вечеря.

В достъпните зеленини се съдържат, доказано с научни изследвания, най-голямо количество хранителни вещества на единица калорийна плътност. В нетърпимите горещини сред асфалтов смог и тежки жеги е задължително да се хапват много плодове и зеленчуци. Като отиваме към офиса, може да си вземем кутия със сезонни продукти от чиста градина и да се заредим с ценни хранителни вещества, минерални соли, антиоксиданти от безкрайно щедрата природа.

Вместо да хленчим колко изтощителни са жегите, нека приемем топлото време като шанс за отлично вталявате. Даже ще се чувстваме прохладно, изключвайки от менюто мазни, пържени, солени храни, бяла захар и бяло брашно“, коментира д-р Емилова.

Диетоложката не заклеймява животинските храни, но счита, че е добре да ги избягваме. „Прясно уловена риба в любима компания през лятната почивка не е престъпление, а наслада. Но! Веднъж седмично и винаги в комбинация с голяма свежа салата, подправена със сок от лимон и без сол“. Именно солта д-р Емилова смята за враг №1 на тялото през лятото.

Редица изследвания показват силна зависимост между наднорменото тегло и прекомерната употреба на сол. Солта е химично съединение, съставено от два елемента – натрий и хлор. И двата са изключително важни за нормалните функции на човешкото тяло и нашите клетки, затова бъбреците регулират стриктно количеството им в кръвта ни.

Когато поемаме сол, която надвишава капацитета на филтрация (пречистване) на бъбреците, това води до завишени нива на натрий в кръвта. Тъй като този елемент има способността да привлича и задържа молекулите на водата, това директно води до повишаване на обема на кръвта, което пък упражнява натиск върху стените на кръвоносните съдове, води до повишено кръвно налягане и затормозява работата на сърцето и цялата ни сърдечносъдова система.

„Солта може сериозно да застраши ваканцията ни и да я превърне в наказание и обикаляне по спешни кабинети. Прекаленото посягане към солницата неизбежно ще предизвика отоци по тялото и дори сърдечни проблеми“, казва Емилова.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар