Home » Здраве » Ако не сте ходили по голяма нужда от дни, просто изяжте това и ще хукнете към тоалетната:
Ако не сте ходили по голяма нужда от дни просто изяжте това и ще хукнете към тоалетната:

Ако не сте ходили по голяма нужда от дни, просто изяжте това и ще хукнете към тоалетната:

Сподели новината

Всички сме изпитвали поне веднъж неприятните симптоми на запек, като подуване на корема и коремна болка. Нередовните движения на червата могат значително да влошат качеството на живот.

Запекът обикновено е банално явление, но ако се превърне в постоянно явление в живота ни, може да донесе със себе си определени усложнения като хемороиди например.

запек черва

Интересното е, че много хора тълкуват погрешно термина запек, смятайки го за проблем, когато изпражненията не присъстват всеки ден. Въпреки това, нормалната динамика на изхожданията може да бъде до 2-3 пъти на ден, до 2-3 пъти седмично, в зависимост от метаболизма, който варира от човек на човек.

Съвременният темп на живот обаче превърна запека в един от най-честите храносмилателни проблеми на хората в развитите страни.

Въпреки че липсата на физическа активност, излагането на стрес, употребата на определени лекарства или пренебрегването на необходимостта от изпразване на червата значително допринасят за засилване на проблема с нередовното изхождане, изглежда, че основната причина все още се крие в това, което ядем и по-точно – което НЕ ядем.

сушени плодове

А именно, за редовно изхождане трябва да приемаме поне 25 грама фибри дневно чрез диетата, а изследванията показват, че типичната диета на хората от развитите страни осигурява средно само 15 грама фибри.

Ако имате проблем с нередовното изпразване на стомаха, опитайте следната рецепта на Скандални и никога повече няма да имате проблем с перисталтиката.

лениви черва

Рецепта за лениви черва

Продукти:

  • 5 сушени сини сливи
  • 3 сушени смокини
  • 3 фурми
  • 1 супена лъжица ленено семе
  • 3 супени лъжици овесени ядки
  • 1 супена лъжица натрошени или смлени орехи
  • 500-600 мл хладка вода / кисело мляко / газирана минерална вода с магнезий

смес фибри

Начин на приготвяне:

Ястието се приготвя вечер, като можете да увеличите или намалите количеството хранителни продукти, т.е. да ги коригирате според собствените си нужди.

Смелете всички съставки на ситно и ги залейте с гореща вода. Можете също да ги смесите всички заедно или просто да ги нарежете на ситно (ако желаете). На следващия ден вместо закуска изяжте сместа.

сушени плодове в буркан

След половин час изпийте поне половин литър вода, за да стимулирате перисталтиката и да прочистите червата. Трябва да очаквате първите позиви за ходене до тоалетна веднага след това. Повторете процедурата винаги, когато имате нужда от нея.

Съвет: Вместо вода можете да използвате пробиотично кисело мляко или газирана вода, обогатена с магнезий, за да смесите съставките, а към сместа можете да добавите сок от алое.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар