Home » Здраве » Всички ни казват, че трябва да се пие, а то се оказа, че може и да е много вредно
Всички ни казват че трябва да се пие а то се оказа че може и да е много вредно

Всички ни казват, че трябва да се пие, а то се оказа, че може и да е много вредно

Сподели новината

Не е тайна, че на всеки шест месеца тялото ни се възстановява. Зависи от много фактори, но дължината на деня играе ключова роля. Когато е изложено на слънчева светлина, тялото ни активно произвежда витамин D. Докато в студения сезон е един от най-популярните аптечни продукти.

Въпреки това, не се доверявайте на търговците и дори на положителния опит на приятели. В тази статия ще говорим за факта, че витамините далеч не винаги са добри. А също и за вредата от витамин D , за която продавачите няма да ви кажат.

Вредата от витамин D

Витамините са нож с две остриета. Особено сега, по време на пандемия, когато хората търсят лесни и бързи начини да се предпазят от вируса. Много хора забравят, че колко лоша е липсата на определени вещества в организма, толкова опасен е и излишъкът им.

И наистина! При намален витамин D устойчивостта на обикновения човек към вируси спада и дори започва сезонна депресия. Той е отговорен и за здравето на репродуктивната система и за инсулиновата чувствителност (не напразно често трупаме излишни килограми през зимата).

Но дори и витамин D има противопоказания. Ако принадлежите към една от следните групи, не можете без консултация с лекар. Кога не трябва да приемате витамин D:

Свръхчувствителност

Хиперкалциемия (повишена концентрация на калций в кръвта)
Хиперкалциурия (повишено съдържание на калций в урината)
туберкулоза

За съжаление, това не означава, че всеки е имунизиран от странични ефекти. Тъй като нормата е различна за всеки и много хора смятат, че е необходимо да се пият витамини през зимата , съществува висок риск от предозиране. Това се отразява на тялото ни по следния начин.

На първо място , нивото на калций в кръвта се повишава. Това състояние се характеризира с жажда, често уриниране и образуване на камъни.

Храносмилането се влошава , което може да се прояви като коремна болка или диария, както и запек.
Започват (или се влошават) бъбречните проблеми .

Мускулно-скелетната система може да бъде засегната. Основно поради факта, че високата концентрация на витамин D води до загуба на костна маса.
Всичко това, съчетано с повишен калций в кръвта, е изпълнено с гадене, виене на свят и загуба на апетит.

Някога смятахме, че витамините са нещо безвредно и полезно – като плодовете. Но е важно да запомните, че дозата на хранителните вещества в тях е десет пъти по-висока, отколкото в естествен източник. И може да бъде токсичен за тялото ни, ако се използва неправилно. Затова бъдете внимателни и в никакъв случай не се самолекувайте.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 0 Average: 0]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар