Home » Рецепти » Включете фурната да загрее, разбийте всичко и сложете да се пече – Това е най-добрият МРАМОРЕН сладкиш!
Включете фурната да загрее разбийте всичко и сложете да се пече - Това е най-добрият МРАМОРЕН сладкиш!

Включете фурната да загрее, разбийте всичко и сложете да се пече – Това е най-добрият МРАМОРЕН сладкиш!

Сподели новината

Може би си спомняте този мраморен сладкиш от детската градина – беше ни любим като деца, но все още е в списъка на любимите бързи сладкиши. Прави се бързо и се яде още по-бързо. Приготвих го вчера, а днес няма нито едно парченце!

Много е мек и сочен, напомня на любимото детско десертче „Барни“, но е доста по-вкусен. По предложение на децата следващия път към кафявата смес ще добавя още какао или шоколад. Особено страхотно в тази рецепта е, че мерките се теглят с една и съща чаша от 200 мл. Ето какво ви трябва:

Мраморен сладкиш с вкус на Барни

Продукти:

5 яйца
2 чаши захар
1,5 чаши прясно мляко
1,5 чаши олио
малко екстракт от ванилия или ванилинова захар
3 чаши брашно
1 пакетче бакпулвер (10 g)
2 супени лъжици какао на прах (по избор и повече)

Приготвяне:

Включете фурната на 170 градуса още в началото. Аз пекох сладкиша 40 минути, но нека всеки регулира времето за печене, което може да зависи от фурната, но и от формата, в която се пече сладкишът. Трябва да се внимава да не се препече и изсъхне.

белтъци сняг

В отделни купи отделете белтъците и жълтъците. Белтъците се разбиват с миксер, като постепенно се добавя захарта. Бийте достатъчно дълго (5-10 минути), докато захарта се разтопи и се получи твърд сняг.

В белтъците добавете жълтъците, за предпочитане един по един, като непрекъснато бъркате с миксера, защото така сместа остава гъста и пенлива, но може и наведнъж.

смес за брауни

След това добавете олиото на тънка струя, след това млякото и екстракта от ванилия, също докато бъркате непрекъснато. Накрая се добавя брашното, смесено с бакпулвера, най-добре пресято през цедка.

тесто с миксер

Сместа трябва да е без бучки – веднага я разделете на две части. Добавете какаото в едната част и отново разбъркайте добре до гладкост. Намаслете тава с размери 33х23 см и я поръсете с брашно. Изливайте последователно от едната и от другата смес, докато се изчерпат.

мраморен кекс тесто

По този начин се получават характерните мраморни шарки. Чукнете леко тавата за печене отдолу или в плота, за да премахнете излишния въздух, след което печете в предварително загрятата фурна за около 40 минути.

сладкиш мрамор

Охладете, след което сервирайте с пудра захар или шоколадова глазура.

мраморен сладкиш

мраморен кекс

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 0 Average: 0]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар