Home » Свят » Кристалина Георгиева: Потребителите трябва да поемат тежестта на по-високите цени на горивата
Кристалина Георгиева: Потребителите трябва да поемат тежестта на по-високите цени на горивата

Кристалина Георгиева: Потребителите трябва да поемат тежестта на по-високите цени на горивата

Сподели новината

МВФ призова политиците да не компенсират цените на горивата. Вместо това потребителите трябва да поемат тежестта на по-високите цени, за да насърчат спестяването на енергия и да подпомогнат по-широкото преминаване към зелена такава, пише econ.bg.

Международният валутен фонд (МВФ), ръководен от Кристалина Георгиева, предупреди европейските правителства да не се намесват във влошаващата се енергийна криза в региона с прилагането на широкообхватна финансова подкрепа.

Вместо това потребителите трябва да поемат тежестта на по-високите цени, за да насърчат спестяването на енергия и да подпомогнат по-широкото преминаване към зелена такава.

Според МВФ целта на правителствата трябва да е да защитят най-уязвимите домакинства с целенасочена подкрепа. Обратното, съществуващите политики за смекчаване на тежестта от нарастващите разходи за всички потребители биха засегнали европейските икономики, много от които вече са на ръба на рецесия, и биха възпрепятствали енергийния преход.

„Правителствата не могат да предотвратят загубата на реален национален доход, произтичаща от шока от условията на търговия. Те трябва да позволят пълното увеличение на разходите за горива да премине към крайните потребители, за да се насърчи спестяването на енергия и отказът от изкопаеми горива“, пише европейското подразделение на МВФ в публикация в блог.

Базираният във Вашингтон институт предупреди, че широка подкрепа е недалновидна. Изчисленията показват, че на някои правителства тя ще струва около 1,5% от брутния вътрешен продукт тази година, като същевременно ще продължи да надува търсенето, следователно и цените.

Пълното компенсиране на увеличението на разходите за живот за най-бедните 20% от домакинствата би струвало на правителствата сравнително по-ниските 0,4% от БВП средно за цялата 2022 г., се казва в анализа.

Също така е „уместно“ в кратък срок правителствата да подкрепят някои иначе жизнеспособни предприятия в момент на скок на цените, например, ако Европа се сблъска с пълно спиране на газовите потоци от Русия. Коментарите на МВФ идват, докато европейските страни се борят да намалят потреблението на енергия и зависимостта от руските петрол и газ.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 0 Average: 0]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар