Home » Здраве » 18 рецепти за лечение със сода: кръвно, хрема, болки в гърлото, зъбобол и др.
18 рецепти за лечение със сода: кръвно хрема болки в гърлото зъбобол и др.

18 рецепти за лечение със сода: кръвно, хрема, болки в гърлото, зъбобол и др.

Сподели новината

Лечебните свойства на содата са познати на всеки още от детството.

Днес сме подготвили за вас няколко полезни приложения на содата при различни здравословни състояния.

1. За тези, които не обичат или не понасят мляко, инхалацията със содов разтвор ще им помогне при кашлица – супена лъжица на литър вряла вода.

2. Нищо не облекчава болката в гърлото, както гаргарата със соден разтвор – две чаени лъжички на чаша топла вода. Правете гаргара пет до шест пъти на ден. Содата за хляб овлажнява лигавицата на гърлото, като по този начин намалява дразненето.

3. При настинка капнете соден разтвор в ноздрите. Процедурата трябва да се повтаря два до три пъти на ден.

4. При конюнктивит помага многократното измиване на очите със соден разтвор.

5. Содата неутрализира излишната стомашна киселина и води до подобрение за минути. Следователно, содата е основно лекарство при язва. Честата употреба, обаче има обратен ефект: производството на киселина се увеличава. Освен това, когато киселината взаимодейства със содата, се отделя въглероден диоксид, който атакува изтънената стена на стомаха, което може да доведе до перфорация на язвата. Затова содата за хляб трябва да се използва само когато нямате други лекарства под ръка.

6. Содата отдавна се използва в медицината като антиаритмично средство. Внезапното сърцебиене може да бъде овладяно, като вземете половин чаена лъжичка сода.

7. Содата помага при хипертония: поради повишеното отделяне на течности и соли от тялото, тя понижава кръвното налягане. Половин чаена лъжичка, приета заедно с лекарствата, ще ви позволи да намалите дозата.

8. Содата е много ефективно средство при прилошаване по време на път. Основното нещо е да не забравите да вземете със себе си сода.

9. Соденият разтовр неутрализира киселините.

10. Сода – първа помощ при отравяния, съпроводени с повръщане и диария, продължителна температура и потене. За да компенсирате загубата на течности, трябва да приготвите следния разтвор. Рецептата е проста: разредете половин чаена лъжичка сода за хляб и чаена лъжичка сол в един литър топла преварена вода. Приемайте по 1 супена лъжица на всеки пет минути.

11. При панарициум, гнойно възпаление на пръста, започнете лечението веднага след като се появи пулсиращата болка. Пригответе силен соден разтвор: две супени лъжици сода за хляб на половин литър гореща вода. Потопете пръста си там и задръжте за двадесет минути. Правете това три пъти на ден – и възпалението със сигурност ще отшуми.

12. Изплакването на устата със сода за хляб облекчава зъбобола. След приготвяне на горещ соден разтвор, изплаквайте устата си с него 5 до 6 пъти на ден. Понякога това избягва хирургичното лечение.

13. Содата е отличен козметичен продукт. Смесете я със стърготини от сапун и почиствайте лицето си с тази смес два пъти седмично. Действа добре при акне, почиства мъртвите клетки и отваря порите на лицето.

14. Содата може да замести избелващите пасти за зъби. Потопете памучен тампон в нея и изтъркайте зъбите, докато премахнете жълтата плака. Резултатът е видим дори след едно такова почистване.

15. Без да пречи на отделянето на пот, содата неутрализира киселинната й среда. И както знаете, именно в нея виреят бактериите, които придават на потта неприятна миризма. Ето защо бършете подмишниците си с памучен тампон, потопен в соден разтвор – през целия ден няма да има миризма.

16. Соденият разтвор помага да се отървете от последиците от ухапвания от насекоми. Ако мажете мястото на ухапване няколко пъти на ден, паренето и сърбежът ще изчезнат. Освен това содата за хляб предотвратява навлизането на микроби в раната.

17. След тежък ден ваните за крака със сода ще помогнат за облекчаване на умората и подуването на краката: пет супени лъжици на десет литра топла вода. Петнадесет минути – и можете да танцувате до сутринта!

18. Сода разтворена в мляко е познат лек. И до днес това е най-доброто средство за лечение на кашлица. Содата за хляб е отлична за разтваряне на храчките. Разредете една чаена лъжичка сода за хляб в горещо мляко и приемайте вечер.

Възползвайте се от лечебните свойства на содата и не забравяйте да се запасите с няколко пакетчета!

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар