Home » Здраве » ТОП кардиолог разкри: Усетите ли някой от тези симптоми, до 1 час ще получите инсулт!
ТОП кардиолог разкри: Усетите ли някой от тези симптоми до 1 час ще получите инсулт!

ТОП кардиолог разкри: Усетите ли някой от тези симптоми, до 1 час ще получите инсулт!

Сподели новината

Инсултът настъпва при остро нарушаване на захранването на главния мозък с кислород и хранителни вещества. Това води до смъртта на нервните клетки и тъкани, пише trafficnews.bg.

Инсултът може да бъде исхемичен (когато тромбът напълно блокира лумена на кръвоносния съд) и хеморагичен (когато в стената на артерия, която доставя кръв към определена част от мозъка, се образува хематом). В този случай естествено се нарушава нормалният режим на кръвоснабдяване и настъпва смърт на мозъчните клетки. Процесът на увреждане на мозъчните структури може да се развие изключително бързо и колкото повече се отлага оказването на медицинска помощ, толкова по-необратими промени настъпват.

Кардиологът Азизхон Аскаров сподели пред AIF.ru какво се случва от половин час до час преди инсулт, пише електронното издание medikforum.ru.

Това е най-опасното състояние, изискващо възможно най-бърза реакция. Опазването на живота на пациента и възстановяването му зависят от бързината на реакцията на лекарите. Понякога се случва пациентът да оцелее, но пораженията върху някои функции на тялото му са необратими.

Първите симптоми на инсулт включват:

1. Главоболие с остро изразен интензитет

2. Отпадналост и гадене

3. Влошена координацията на движенията

4. Зрителни смущения

5. Усещане за изтръпване в ръцете

„Тези оплаквания се проявяват в рамките на половин час или час, след запушването на артерията, което води до инсулт“, отбелязва кардиологът.

Как се проявява инсултът?

Проявява се с нарушение на съзнанието, депресия и дори хибернация. Пациентът започва да говори неразбираемо, речта му се променя и става непоследователна. Настъпват и промени в координацията: човек не може да върви и пази равновесие, след което се свлича на земята.

Кой е в риск от инсулт?

Хората с хипертония, диабет и наднормено тегло, както и тези с наследствена обремененост и патология на мозъчните съдове, са в по-висок риск. Също така инсултът се свързва с високи нива на холестерол в кръвта (над 5,5 mmol/L), тютюнопушене (включително пасивно пушене), нарушения в кръвообращението и липса на двигателна активност.

Как да разпознаем инсулта?

Ако човек започне да се държи неадекватно, без да е употребил алкохол, вероятната причина за промяната в поведението му може да е инсулт.

Това може да се установи чрез бърз тест, които включва следните компоненти:

Усмивка – пациентът не може да се усмихва, ъгълът на устните му сочи надолу;

Движение – той не може да вдигне и двете си ръце едновременно;

Артикулация – дикцията на пациента е нарушена, той не може да повтори и най-простата фраза, наблюдават се смущения в речта;

В този случай трябва да се обадете на лекар възможно най-скоро.

Защо възниква инсултът?

Най-често причината за него е придвижването на кръвен съсирек по артерията, което води до нейното запушване на най-тясното място.

Кръвният съсирек се състои главно от тромбоцити. При нарушена трофика тъканите омекват, настъпва некроза на клетките, която завършва с инфаркт.

Незабавно трябва да се потърси помощ. Първите 2-3 часа са най-важни. Най-добре е да се окаже медицинска помощ още в първия час, но все пак времето за реакция е до 2-3 часа.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 0 Average: 0]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар