Home » Свят » Близо ли е краят? Часовникът на Страшния съд сочи 100 секунди до полунощ
Близо ли е краят? Часовникът на Страшния съд сочи 100 секунди до полунощ

Близо ли е краят? Часовникът на Страшния съд сочи 100 секунди до полунощ

Сподели новината

Атомни физици взеха решение да не преместват стрелките на символичния Часовник на Страшния съд и те да останат на 100 секунди до настъпването на „ядрената нощ“, предаде Дир.бг, цитирайки ТАСС.

Решението обяви Рейчъл Брансън на видеоконференция във Вашингтон. Тя е президент на авторитетното американско списание „Бюлетин на атомните физици“, на чиято корица за пръв път се появява смразяващият часовник през 1947 година.

Часовникът на Страшния съд отразява степента, до която човечеството е уязвимо за катастрофи от изменението на климата, ядрените оръжия и разрушителните технологии в други области. Според нея учените „сметнали, че светът не е по-безопасен, отколкото беше преди година, и затова решили да настроят отново стрелката на Часовника на Страшния съд на 100 секунди преди полунощ“.

Както се отбелязва в изявление, публикувано на сайта на списанието, „това решение по никакъв начин не означава, че международната сигурност се е стабилизирала“. Според авторите това, напротив, означава, че светът е „замръзнал в изключително опасна ситуация“. „През 2019 г. го нарекохме нова аномалия и тя за съжаление продължава“, подчертават те.

Приближаваме ли се към края на света?

От 1947 година в Чикагския университет има часовник, който отчита колко човечеството се е приближило до края на света. Наричат го „Часовникът на Страшния съд“. Направен от учени от Чикагския университет, които са участвали в създаването на атомната бомба през Втората световна война, ударила градовете Хирошима и Нагазаки в Япония. Оттогава до днес, на всеки 20 януари, учените от университета се събират, за да решат дали да изместят стрелката на часовника напред – към края на света или назад, за да отбележат намаляване на опасността, надвиснала над човечеството. Или да я оставят на същото място, както стана тази година.

Какви са мотивите им – кореспондентът на БНТ в САЩ разговаря с д-р Рейчъл Брансън, която е президент и главен изпълнителен директор на „Бюлетина на атомните учени“.

„Часовникът на Страшния съд е една метафора за това колко близо е човечеството да унищожи нашата планета и бъдещето на човешкия род. Създаден е от един художник през 1947 г. и това е 75-ата година, откакто Часовникът отмерва.

В този момент часовникът вече показва 100 секунди преди полунощ, никога не сме били така близо до края. Последно го настройвахме през 2020 г“.

Запитана защо сме толкова близо до края, д-р Брансън отговаря:

„Именно това е въпросът! Много хора вярват, че по време на Студената война сме преживели далеч по-опасен период. Но тогава, през 1953 г., часовникът показваше две минути до полунощ. Сега сме сериозно обезпокоени, че всички споразумения за контрол над въоръжаването, цялото международно сътрудничество за справяне със заплахите на 21-и век, разтуриха старите договорености и се създават нови. Поставяме фокуса върху две екзистенциални заплахи – това са разпространението и използването на ядрените оръжия и растящите предизвикателства, свързани с промените в климата. Те са несравнимо по-опасно от всичко, с което е трябвало да се справяме по време на Студената война и затова сме силно обезпокоени“.

„Вероятността човечеството да се сблъска с по-сериозна заплаха от ковид е реална и значи способността ни да реагираме се оказва доста ограничена. Това е много тревожно“, добавя тя.

Как можем да обърнем процеса?

„Можем да го обърнем, да. Звучи просто, но трябва да говорим за това. Трябва да говорим помежду си, да говорим с близките и семействата си, трябва да направим всичко по силите си, за да стане ясно, че настоящата ситуация е нестабилна и не е в наша полза. Важно е също всеки в своята държава да предприеме мерки срещу климатичните промени – говоря за малки неща от рода на това с какво се храним, как шофираме, къде се разхождаме – дребни, ежедневни неща.

Това се отнася и до производителите на продукти, които познаваме, във всички области на живота – в бизнеса, в политиката, в медицината, навсякъде. Трябва да продължаваме да говорим и да питаме, да повишаваме осведомеността, от която полиците имат нужда. Може да изглежда незначително, но много важно хората да говорят за това“, смята д-р Брансън.

Тя е и експерт по международни отношения и дава своето мнение какво ще се случи, ако има война между Русия и Украйна:

„Всички се надяваме да няма. Много сме обезпокоени, рискът е голям. САЩ и Русия продължават да контролират 90% от световните ядрени оръжия и чуваме да се споменават тези оръжия в контекста на този конфликт. Именно там е опасността и трябва да се положат всички усилия да не се стига до война“.

Източник: С кафето

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар