Home » Свят » Съдът в Хага попари Киев, разследва го за геноцид в Донбас
Съдът в Хага попари Киев разследва го за геноцид в Донбас

Съдът в Хага попари Киев, разследва го за геноцид в Донбас

Сподели новината

Съдът в Хага, който разглежда жалбата на Украйна срещу Русия, планира първо да провери имало ли е военни престъпления срещу жителите на Донбас, извършени преди началото на руската военна операция.

Това зяви Карим Хан, главен прокурор на Международния наказателен съд, пише telegraph.bg.

Според Киев Москва манипулира понятието за „геноцид“, за да оправдае инвазията си. Главният прокурор на Съда в Хага обаче смята, че има „разумни основания да се смята“, че военни престъпления и престъпления срещу човечеството са извършени в Украйна.

„Предвид разширяването на конфликта през последните дни намерението ми е това разследване да обхваща и всички нови предполагаеми престъпления, попадащи в юрисдикцията на моята служба, които са извършени от която и да е страна в конфликта във всяка част от територията на Украйна“, заяви Хан в специално изявление.

Разследването ще се основава на предварително проучване на Международния наказателен съд, което разглежда евентуални военни престъпления в Украйна още от края на 2013 г.

През ноември 2013 г. в Украйна избухнаха протести срещу тогавашния президент Виктор Янукович, което доведе до свалянето му от власт в началото на следващата година. През февруари 2014 г. полиция и въоръжените сили убиха десетки протестиращи и раниха стотици в столицата Киев.

Скоро след това Русия анексира Крим и подкрепи сепаратистите в конфликта в Източна Украйна. Дългогодишният конфликт между подкрепяните от Русия сепаратисти и украинските сили в Донбас е довело до смъртта на около 14 000 души в региона.

Предварителен доклад на Международния наказателен съд, публикуван през декември 2020 г., е установил, че има „разумни причини да се смята, че през тези години са извършени множество военни престъпления, включително убийства, изнасилвания, изтезания, незаконно задържане и умишлени атаки срещу цивилни“.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар