Home » Lifestory » „Аз съм рускиня и съм против Путин“: Анна, която всеки ден излиза сама на протест в България
"Аз съм рускиня и съм против Путин": Анна която всеки ден излиза сама на протест в България

„Аз съм рускиня и съм против Путин“: Анна, която всеки ден излиза сама на протест в България

Сподели новината

Всеки ден тя излиза на протест срещу войната в Украйна. „Я русская и я против Путина“: това пише на плаката на Анна, която е с български, руски и украински корени.

„Израснала съм между Москва и Пловдив.“ От Скандални искаме да ви разкажем историята ѝ:

Всеки ден от 28 февруари насам в България една млада жена излиза на протест срещу войната в Украйна. Без значение къде се намира – в София, в Пловдив или някъде другаде, тя взима плаката си и излиза навън. Той е във формата на гълъба на мира в цветовете на Украйна, а надписът гласи: „Я русская и я против Путина“ (Аз съм рускиня и съм против Путин).

„Израснала съм между Пловдив и Москва“

Името ѝ e Анна Стоева. Израснала е между Пловдив и Москва. На 8 март към нейния протест пред Руския културен център се присъединиха и руснаци, които живеят в България и са част от наскоро учреденото движение „За свободна Русия“.

„Аз започнах да протестирам от невъзможност да не говоря за това. Беше ми сложно да приема, че в България животът си продължава (слава Богу, че си продължава). Направих плакати, реших, че ще излизам дори за някакво кратко време там, където съм, близо до местата, в които съм по работа или по друга причина. Реших, че ще стоя с този плакат, на който съм написала, че съм рускиня и съм против Путин. Ако хората искат да говорят с мен… просто за да се вижда тази позиция“, разказва Анна пред Дойче Веле.

„Аз съм дете на дружбата, както се казва“, посочва младата жена, която е по професия продуцент и документалист. „Майка ми е рускиня, всъщност наполовина рускиня, наполовина украинка. Баща ми е българин. Аз съм родена в Москва. Брат ми е роден в България. Живяла съм от 1 до 6 клас в Пловдив, а от 7 клас до втори курс в университета бях в Москва. Израснала съм на двете места. Между двата езика и двете култури. Когато живеехме в Русия, ходехме летата при баба в Пловдив, а когато живеехме в Пловдив, през летата бяхме при баба в Москва“, разказва Анна.

„Не можете да нападате човек заради националността му“

А дали Анна е усещала изблици на русофобия – нещо, от което вече се оплакват и мигранти в България. „В интерес на истината – да“, отговаря младата жена и разказва какво ѝ се е случило съвсем скоро: „На един от протестите ми един човек мина покрай мен и извика „Сама сте“. Аз му отвърнах „Стоя сама, но не съм сама“. А той пак повтори „Сама сте“. Казах му „Съжалявам за което“. А неговият отговор беше: „И Европа съжалява“.

„Усетих, че това е насочено срещу мен, срешу руското в мен“. Не бива мирни хора да страдат заради националността си, казва Анна, която знае много добре, че заформящите се настроения срещу руснаците са естествена реакция на руската агресия в Украйна. „Аз съм хуманист. Хора не трябва да се нападат на личен принцип, на емоционален принцип, даже на принцип възгледи не трябва да има агресия срещу тях. За мен това е универсално правило и така и го обяснявам на обикновения българин – не можете да нападате човек по национална принадлежност.“

Русия, Путин или руснак – има огромна разлика

В България все още една трета от хората харесват политиката на руския президент Владимир Путин – само защото за тях тя е олицетворение на всичко „руско“. „Само че „руско“ не е равно автоматично на руско държавно устройство. Хората в Русия, независимо от възгледите им, в момента страдат от тази клептокрация. Страдат от ужасното икономическо състояние. Страдат от липсата на болници, от недостига на лекарства. Не е заради санкциите, много отпреди това е. От това, че някоя държава има имперски амбиции най-много страдат хората. Защото държава с имперски амбиции има свои цели, които нямат нищо общо с хората. Така че между Русия, Путин и руско има огромни разлики“, казва Анна с мисъл за онези българи, които бъркат русофилията с преклонение пред Путин.

Мечти за края на войната

Младата жена споделя, че всеки ден се събужда с надеждата, че войната скоро ще свърши. „Виждам, че целият свят подкрепя Украйна и всеки ден набира кураж да я подкрепя все повече. Това, което знам за Русия отвътре и за руската система и икономика, е, че тя си беше зле и преди тази война“, каза тя. „Какво ще се случи не знам, но много се надявам войната да свърши скоро с победа за Украйна. А най-смелите ми мечти са този кошмарен режим в Русия да падне и най-накрая да има свободна и демократична руска държава“, казва Анна.

След края на всеки протест тя свива внимателно гълъба на мира – без да го прегъва, хваща го под мишница и се отправя към метрото, за да отиде на работа. До следващия ден, когато отново ще разтвори плаката си „Аз съм рускиня и съм против Путин“.

Източник: Дойче Веле

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 0 Average: 0]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар