Home » Свят » Бележка, писана от Константин Иречек разкрива: Путин е с български корени, ето от къде произхожда
Бележка писана от Константин Иречек разкрива: Путин е с български корени ето от къде произхожда

Бележка, писана от Константин Иречек разкрива: Путин е с български корени, ето от къде произхожда

Сподели новината

За българската кръв във вените на Путин проговори първа още преди 15 години проф. Добринка Райчинова, която попада на бележка, писана от Константин Иречек, припомня Ко4.

В нея той разказва за съдбата на няколко знатни фамилии, изклани и изселени след погрома на Чипровското въстание – 1688 година, което е второто по жестокост и пролята кръв след клането в Батак.

Сред малцината оцелели било 12-годишно момченце от фамилията Путин. То било спасено от чипровчани, които успели да избягат от османския ятаган и да се заселят в далечен Санкт Петербург.

Когато детето пораснало, се оженило за рускиня. Родът бързо се разраснал, членовете на фамилията били хем трудолюбиви, хем ученолюбиви. Именно от този род произхожда руския самодържец.

Далеч във времето, преди да стигнат до Монтанско, фамилия Путин била болярска и обитавала старата ни столица Велико Търново. След падането на страната по турско робство болярите са били принудени да спасяват кожата си заедно с бягащия Иван Шишман.

Тогавашните родственици на Владимир стигнали до Чипровци и решили да се установят там, за да развиват търговски бизнес. В балканския град от стари времена се търгувало с въглища от търговците на Дубровник, добивало се и злато, сребро, кожи от животни, килими, с които градът е известен и днес.

Допуска се, че Путин идва от думата „пут” и е свързана с човек, който винаги се на мира в движение – на път. Възможно е прякорът да е наследен от пътуващи търговци.

В търсене на българските корени на Путин историци и краеведи стигат до окончанието „ин”, което не е характерно окончание за традиционните български фамилии, завършващи обичайно на „ов” или „ев”.

„Според изследванията на Никола Николов на „ин” завършват 27% от фамилиите в региона. Толкова се оказаха и окончаващите по същия начин фамилии в родното ми село Мокреш.

Корените на различието вероятно се крият в далечната връзка на старите българи, стъпили в Европа. Писателят и изследовател Йордан Вълчев смята, че доказателствата са скрити в езика на чувашите. Те не само и до днес имат българско самосъзнание, но открито се наричат българи.

А по време на Октомврийската „революция” дори се обособяват в самостоятелна държава, нарекла се България. Чуваш в съвременен превод означава „пазач”, „пазител” – смисълът се оказва по-дълбок от повърхностния, защото чувашите се проявяват и като пазители на духа на българщината. Колкото до самата дума „чувам” в смисъл на „отглеждам”, тя и сега битува поне в диалекта на жителите от моето село.

А за окончанието „ин”, нещата са ясни: столичанин – човек от столицата, овчарин – човек, пасящ овце, стопанин – човек, стопанисващ нещо. Тук виждам сходство дори са английския език – примерно, бизнесмен – мъж, занимаващ се с бизнес, търговия; конгресмен – мъж, занимаващ се с политика.

Могат да се дадат безброй примери.

За да не сме голословни в твърденията за 27% на фамилиите, окончаващи на „ин” в Чипровци и Мокреш, ще спомена някои от тях – Георгини, Бузини, Качини, Доини, Куздини. Много от тях, както в голяма част от българските фамилии изобщо, са резултат от социално определение на синтезирана в прякор санкция на общество.

Например Бузин от буза – „вол”, ще рече, че е фамилия е на воловари, Кирин от кър – „поле”, хора занимаващи се с полска работа. По тази логика можем да стигнем до любопитния извод, че фамилията Путин произлиза от човек, намиращ се все на път.

Но да се върнем към произхода на Владимир Путин. Преди близо 20 години проф. Райчинова гостувала в Казан по време на един от традиционните български празници – Тодоровден. Освен празничните кушии, имало и борби, в които наравно с мъжете се състезавали и жени.

Путин бил на посещение в този български град. Гледал борбите и решил да се състезава с една юначно изглеждаща на външен вид българка. Ето го другото доказателство, че има българска жилка.

Разбира се, подходил е кавалерски към дамата насреща му. Той самият е казвал многократно: „Няма чисти руснаци – неслучайно има пословица: „Изтрий добре руснака и отдолу ще се покаже татаринът”, разказва пред репортер на „Уикенд” историкът –краевед Борис Цветанов, който като Путин е с корени от село Мокреш.

Цветанов съветва читателите да не се смущават от думата „татарин”, която била видяла бял свят по силата не едно чиновническо недоразумение, сътворено през 1923 г. по време на масовата паспортизация в СССР.

Тогава било задължително всички българи по народност насила да се пишат „татари”. По тази логика Владимир Путин също бил татарин и за това смятал, че зад всеки руснак се крие татарин, респективно българин, пише News2.

Според Борис Цветанов, освен Владимир, имало още едно оцеляло момче от рода на Путин. Неговите следи обаче се губели някъде в Ломско.

С времето фамилията Путин бала трансформирана в Бутин и Ботин. С днешна дата потомък на Ботини, далечен родственик на президента Путин – Росен Ботин, развива собствен бизнес. Той бил истински родолюбец и дори спонсорирал издаването на книга, описваща историята на село Мокреш, Монтанско.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар