Home » Здраве » РОЗМАРИН В РАКИЯ: Най-доброто естествено средство за лечение на разширени вени, целулит, ставни и мускулни болки
РОЗМАРИН В РАКИЯ: Най-доброто естествено средство за лечение на разширени вени целулит ставни и мускулни болки

РОЗМАРИН В РАКИЯ: Най-доброто естествено средство за лечение на разширени вени, целулит, ставни и мускулни болки

Сподели новината

Може да не го знаете, но след като започнете да го използвате, ще бъдете изумени колко ефективна е тази невероятна комбинация. Лекува редица проблеми, а списъкът с лечебни свойства на розмарина изглежда е безкраен.

Днес ще ви обясним как се приготвя тинктурата от розмарин и спирт за лечение на някои от най-честите проблеми, от които страдат хората.

розмарин връзка

Целулит

Целулитът е често срещан проблем и жените са по-предразположени към него. Доказано е, че 90 процента от хората над 18 години имат целулит.

Какво всъщност представлява целулитът? Състои се от клетъчни отпадъци, мазнини и вода, отлага се в подкожната тъкан и най-често се появява на ханша и седалището. Доста напомня портокалова кора, затова се нарича и портокалова кожа.

целулит

Най-честите причини за целулита са неправилното хранене, тоест мазни и пържени храни, както и кофеинът, но и слабата физическа активност. Редица лекари, привърженици на алтернативната медицина, предполагат, че целулитът може да бъде премахнат или намален по прост и естествен начин, с помощта на здравословни съставки.

Едно от най-ефективните антицелулитни средства е розмарин в алкохол. Тази невероятна билка има много ползи за здравето и това лекарство е много лесно за приготвяне. Розмаринът расте в градини, гори и дори може да се отглежда в саксии у дома или да се купи от най-близките билкови аптеки или магазини за здравословни храни.

Розмаринът в алкохол ще бъде от голяма полза при следните здравословни проблеми: целулит, срещу настинки и грип, болки във врата, синини, проблем с кръвообращението и разширени вени, предотвратява косопада, облекчава мускулни болки, разтежения, навяхвания на ставите, пневматизъм.

розмарин в ракия

Розмарин в ракия – приготвяне и приложение

Необходими съставки: 

1 стрък пресен розмарин (включително листа и цветове, ако е възможно)

спирт (медицински спирт, но можете да използвате и домашно приготвен качествен алкохол – ракия, водка)

1 стъклен буркан (малка бутилка или бурканче)

Начин на приготвяне:

Можете да използвате и сушена билка розмарин (листа и цвят), но най-добре е да се приготви с прясна билка. Нарежете билката на по-малки парчета и поставете в подходящ съд или малка стъклена бутилка.

Отгоре залейте наситнения розмарин със спирт (един-два пръста от отвора на бутилката, но цялото растение трябва да бъде потопено). Затворете бутилката плътно и я оставете на тъмно място за 15 дни.

Начин на употреба: 

след това се прецежда и течността се съхранява в стъклен буркан, отново се съхранява на тъмно място. Получената тинктура от розмарин трябва да се използва за масаж на места, където е необходимо поради някои от горните проблеми (целулит, вени, болка, белези, ревматизъм)

КАК МОЖЕ ДА СЕ ИЗПОЛЗВА РОЗМАРИНЪТ?

Чай от розмарин:

1-2 малки стръка розмарин се заливат с чаша вряла вода, захлупват се и се оставят за 15-20 минути, след което се прецеждат и се пият.

тинктура розмарин

Тинктура от розмарин: 

120 г пресен розмарин (или повече) се блендират за 20 секунди, след което се смесват с 1 литър 40% алкохол или водка. Затворете в стъклен буркан или бутилка с метален капак, съхранявайте на тъмно място и разклащайте ежедневно в продължение на общо 14 дни. След това се филтрира през марля и се съхранява в стъклена бутилка. Две-три капки от тази тинктура действат като чаша чай от розмарин.

Лечебна ракия при ревматизъм и подобряване на кръвообращението: 

1 стрък розмарин се поставя в 200 мл домашна ракия и се затваря с метален капак. Оставете за 10 дни или повече, след което използвайте ракия като маз за болни крака. Зоните на ревматизъм трябва да се масажират три пъти на ден.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар