Home » Свят » Адът на Земята съществува и се намира ето тук СНИМКИ
Адът на Земята съществува и се намира ето тук СНИМКИ

Адът на Земята съществува и се намира ето тук СНИМКИ

Сподели новината

В края на 2021 г. International SOS отново включи Сомалия в списъка на най-опасните страни за пътуване. Въпреки това африканската държава е особено популярна сред така наречените чернокожи туристи, които са готови да похарчат дебели пачки за тръпката от горещите точки.

В това отношение Сомалия се вписва идеално: постоянни войни, държавния преврат и историите за залавянето на кораби от пирати привличат авантюристи от цял ​​свят. Онези, които са готови, рискувайки живота си, отиват там, за да видят пропадналата държава с очите си. Ето няколко техни истории:

„Хаосът е ред“

Вячеслав, блогър и пътешественик – пътувал до над 141 страни, включително Афганистан, Ирак, Пакистан и Мали

Трудно е да се обясни на хората защо ходите на толкова опасни пътувания. Мога да кажа едно – аз се влюбих в Африка. Хаос, който е ред… Сигурно не може да се каже по-добре – самата същност на континента се състои в подреден хаос или в хаотичен ред. Ако се съгласим с това твърдение, тогава може би Сомалия ще бъде най-яркото потвърждение за това.

Бог не я е дарил с голямо богатство, няма особени природни красоти или разнообразен животински свят, но през последните 30 години тази страна не излиза от лентите на световните информационни агенции. Ако проведете кратко проучване за Сомалия, тогава девет от десет души веднага ще си спомнят за пиратите, които накараха целия свят да си отвори ушите с дръзките си действия в крайбрежните райони на Африканския рог.

Още няколко души от респондентите ще си спомнят филма на Ридли Скот „Black Hawk Down“, посветен на един от най-драматичните периоди на войната в Сомалия. На това може би свършват познанията на средния европеец за републиката. И това не е изненадващо. Проблемите на Новия свят ни вълнуват много повече от това, което се случва на черния континент.

Когато обсъждахме с един от моите познати възможността да пътувам до Сомалия, той ми каза, че ще отиде там едва когато ситуацията там най-накрая се нормализира. Не ми хареса по две причини. Първо, напълно неразбираемо е дали ще се успокои там, докато сме живи. Второ, исках да видя как живеят хората в страна, която е във война от толкова дълго време, където терористични атаки се извършват в столицата почти всяка седмица.

Фактът, че се намирате не просто в неспокойна, а в опасна страна, става ясно почти веднага след като напуснете сградата на летището. Навсякъде има много хора с оръжие. Дори по африканските стандарти техният брой надмина мащаба. Хотелът, в който отседнахме, се намираше на пет минути от летището, така че пристигнахме там много скоро.

Освен това входът към мястото за настаняване е направен по специален начин: дълга змия, изградена от дебели бетонни блокове, води до портата, а вътре в тази змия са монтирани две прегради. Това беше направено, за да се изключи високоскоростното влизане в територията на хотела на миниран автомобил.

Пътувахме из страната с джипове със затъмнени стъкла, придружени от четирима картечари. Мерките за сигурност и вълнението на нашите охранители бяха забележими и това остави отпечатък върху възможността за свободно движение. В Сомалия има много цветни и интересни места, но най-често можете да ги разгледате, без да имате възможност да спуснете прозореца или да излезете от колата.

Един от нашите пазачи обясни подобни ограничения по следния начин: „Разберете, Вячеслав, вие сте като голям улов за терористите от Ал-Шабаб. Да те взривят за тях е равносилно на това как да взривиш сто сомалийци. Следователно, ако имат възможност да направят това, те определено няма да го пропуснат.

„Земя на истински контрасти“

Елена , блогър и пътешественик – пътувала до над 100 страни, включително Бенин, Нигер, Етиопия и Уганда

Защо отидох в Сомалия? Първо, тъй като реших да посетя всички страни на Африка, не е нужно да избирам. Искам да видя всичко и това е основният аргумент. Второ, струва ми се, че Сомалия преживява не най-лошото време – в страната няма пълномащабна война. Въпреки че наскоро се случи друга терористична атака, хора загинаха и в страната има много скрити заплахи, например отвличане, огромно количество оръжия под ръка. Освен това исках да видя ситуацията със собствените си очи, да обърна внимание на нюансите, да видя как живеят хората в гражданска война.

По време на моето пътуване до Могадишу беше спокойно и градът живееше собствен живот, въпреки че в страната цари анархия от много десетилетия. Навсякъде в града са поставени огради с бодлива тел, голям брой контролно-пропускателни пунктове, а военните карат по улиците. Движехме се из сомалийската столица с въоръжена охрана от двете страни. Въпреки че в републиката въпросът за надеждността на защитата е късмет. Лесно е да си на грешното място в грешното време.

„Нормалните хора не ходят в Сомалия“

Дмитрий, блогър и пътешественик – посетил 108 страни, включително Афганистан, Бурунди, Руанда и Танзания

Искам да започна с това, че нормалните хора не ходят в Сомалия. Защото това е едно от най-опасните места на земята. През живота си съм бил в толкова примитивно племе канибали дори в Нова Гвинея, в Дамаск в Сирия, обсаден от бойци, пътувал съм през разкъсан от война Афганистан, видял съм бедността на Хаити и ужасния глад в Бурунди. Но всичко това са само детски истории на ужасите в сравнение с това, което видях в Сомалия.

Хаосът цари в страната от 30 години. Всъщност правителствени войски и войски на ООН контролират територията на разстояние от четири километра от летището в Могадишу. Останалата част от страната е под контрола на различни банди, които се карат помежду си, организират различни схватки и засади. Но дори в тази четирикилометрова зона периодично се случват експлозии и терористични атаки. Така че не можете да се чувствате в безопасност никъде в Сомалия.

Следният пример добре характеризира състоянието на нещата в страната: в Могадишу днес няма нито един хотел, който да не е бил подложен на експлозия. Когато бяхме там, разговаряхме със собственика на хотел Елит, който беше много горд, че неговият хотел не е бил нападнат по време на съществуването му (около шест месеца) и никога няма да бъде атакуван, защото, както твърди собственикът, той е имал споразумение с всички гангстерски групи и правителството.

Буквално няколко месеца след като тръгнахме оттам, из всички новинарски портали се разпространи съобщение, че група екстремисти са взривили кола, пълна с експлозиви, близо до стените на ресторанта в хотел Елит, след което са щурмували сградата на хотела.. В този момент в хотелско-ресторантския комплекс е имало около 300 души.

В продължение на четири часа терористите разстрелвали всеки, който им се изпречи и водели ожесточени битки с местните правоохранителни сили. В резултат на тази трагедия загинали 18 души и били ранени над 50. Красивият панорамен ресторант е напълно разрушен, а сградата на хотела е сериозно пострадала.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар