Home » Свят » Р. Плевнелиев: Путин трябва да бъде изправен пред специален международен трибунал
Р. Плевнелиев: Путин трябва да бъде изправен пред специален международен трибунал

Р. Плевнелиев: Путин трябва да бъде изправен пред специален международен трибунал

Сподели новината

Повече от 300 души в САЩ, сред които и нашият Росен Плевнелиев, искат Владимир Путин и неговата клика да бъдат изправени пред специален международен трибунал заради „престъпление срещу човечеството и агресията в Украйна“.

Това каза самият Плевнелиев в „Тази сутрин“ по bTV, уточнявайки, че тази седмица във всички световни медии ще излезе този апел. По думите му в групата са действащи и бивши президенти и премиери, нобелови лауреати, световни интелектуалци и международни юристи.

„Това е нещо коренно различно от действащите съдилища за престъпление срещу човечеството. Това е специален съд по примера на това, което бе създадено след края на Втората световна война срещу нацистите“, обясни Плевнелиев.

Той каза още, че Владимир Путин е постигнал невъзможното в САЩ – обединил е републиканци и демократи, както и цялото американско общество, което е единно, че диктаторът трябва да плати цена.

Плевнелиев е в постоянен контакт с бившите президенти Петро Порошенко и Виктор Юшченко.

„Порошенко в момента е с „Калашников“ и организира гражданската защита на Киев, а Юшченко е в бомбоубежището на Володимир Зеленски и е негов съветник“, разказа той.

„Те са наясно, че Путин няма да спре, докато не вземе цяла Украйна. Той няма друг шанс, освен да „инсталира“ марионетно правителство, защото ако изгуби тази война, силовиците ще му вземат главата в Москва“, коментира Росен Плевнелиев.

По думите му, ако Украйна падне, големият въпрос е кой ще бъде следващият.

„Това, което се случва там, едно към едно се е случило и в България на 9 септември 1944 г.“, смята Росен Плевнелиев и призова русофилите, Корнелия Нинова и Румен Радев да си дадат сметка дали не е било същото.

Той продължи с нападките към Румен Радев, обвини го в популизъм и заяви, че той е в международна изолация особено след многократните му изказвания, че Крим е руски.

„Лично разговарях заедно с група президенти с министъра на външните работи на Турция и няма да скрия неговата фрустрация от начина, по който се развиха нещата в Анталия. Практически дипломацията днес не работи, тя няма шанс и това е много лоша новина за нас, защото всеки генерал знае, че може да спечели войната, но не може и не знае как да спечели мира. А той се печели само и единствено с дипломация“, заяви Плевнелиев.

„Освен президентът и правителството е в много разкрачена позиция. Премиерът се опитва да удържа все още единната позиция в ЕС и НАТО, което му прави чест. Но самата коалиция е изкуствено създадена и има огромни противоречия в нея“, каза още той.

Като чист популизъм определи и несъгласието на БСП нидерландски изтребители да дойдат у нас, допълвайки, че социалистите се заиграват с русофилите у нас, което според него не им прави чест.

„Радев даде път на популизма в България. Сега го виждате и от две политически партии. Нямам реално обяснени, дълбоко съм притеснен. Когато, след като Путин е започнал братоубийствена война с хиляди невинни жертви, една трета от българите продължават да го одобряват, какво още трябва да стане, за да си дадем сметка кое е добро и кое лошо“, попита Плевнелиев.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар