Home » Скандално » Спират плащането на пенсии като наказание при следните провинения
Спират плащането на пенсии като наказание при следните провинения

Спират плащането на пенсии като наказание при следните провинения

Сподели новината

Бюджетната, социалната и здравната комисия гледаха законите в пленарната зала, за да има по-голямо разстояние между депутатите.

Пенсиите и обезщетенията ще се спират за до шест месеца при съмнения за измами. През това време експертите от Националния осигурителен институт ще проверяват документите.

Тази промяна е записана в преходните разпоредби на проектозакона за осигурителния бюджет. Той бе разгледан на първо четене от депутатите в социалната и финансовата комисия.Ако се установят фалшиви документи, ще се подава сигнал до прокурор и пенсията ще бъде спряна за по-дълъг период. Променя се и Наказателния кодекс и всеки, дал фалшив документ за пенсия, ще го грози затвор от 2 до 8 години.

Предвидена е глоба от 1000 до 5000 лв. Досега това се прилагаше само за измами с държавния бюджет, но вече ще е валидно и за пари, получени от НОИ или НЗОК.

Пенсиите на бивши военни и полицаи, възползвали се от ранното пенсиониране в последните 5 години, ще бъдат преизчислени и ще се вдигнат от 1 септември 2021. Тази промяна ще предложи ГЕРБ между първо и второ четене.

Държавата предлага минималната пенсия да се вдигне от 250 на 300 лв. от 1 януари. От същата дата максималната ще стане 1440 лв. От първи юли пък всички останали пенсии се увеличават по швейцарското правило с 5%. По 50 лв. бонус към пенсията да се получава до края на март. Тези параметри представи пред депутатите заместник – социалната министърка Зорница Русинова.

Максималният осигурителен доход остава замразен на 3000 лв., но минималната заплата става 650 лв. от 1 януари.

В сряда депутатите приеха на първо четене и данъчните закони. Според промените използването на софтуер за управление на продажбите ще е доброволно.

За тези, които го ползват, ще има отстъпки – при първо нарушение за неиздаване на касова бележка няма да се запечатва на търговския обект, по-бързо ще се връща и ДДС, ще има и ускорена амортизация в рамките на една година на софтуера, компютрите, принтерите и др. свързани устройства с него.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар