Home » Полезно » Коледничето пуска пъпка след пъпка, ако му приложите тези хитри хватки – даже да не е цъфтяло с години, става като за изложба!
Коледничето пуска пъпка след пъпка ако му приложите тези хитри хватки - даже да не е цъфтяло с години става като за изложба!

Коледничето пуска пъпка след пъпка, ако му приложите тези хитри хватки – даже да не е цъфтяло с години, става като за изложба!

Сподели новината

Коледничето е красиво растение, което е много популярно в домакинствата и при правилна грижа може да бъде перфектна украса на интериора по време на празниците.

Името му е свързано с факта, че обикновено цъфти по Коледа или много късна есен. Често срещан проблем при много хора е, че докато е хубаво и здраво, не цъфти.

коледниче без цветове

Днес от Скандални ще ви научим  как да се грижите за коледничето, така че да образува много цветове.

Няколко основни правила

Коледничето не понася чести движения, така че не трябва да го „безпокоите“, да го докосвате твърде много и да го местите по време на активен растеж.

Коледничето трябва да се постави на светло място, но далеч от пряка слънчева светлина.

Поливайте го обилно и ще видите, че след време ще се събуди и ще цъфне.

Когато започне да цъфти, преместете цветето на по-хладно място до края на март, когато започва вегетационният му период.

След този период трябва да се постави на обичайното си място.

коледниче цветове

Трикове как да накарате коледничето да цъфти

зелен чай

1. Зелен чай

Ако искате коледничето да цъфне за вас възможно най-скоро, подхранете го със зелен чай.

Всичко, което трябва да направите, е да сварите зелен чай (не от пакетче) и след като сте го запарили, вземете напоената с вода билкова суха смес и я сложете в саксията на коледничето.

След това го полейте със сварения и охладен зелен чай.

вода от крана

2. Студена и топла вода

Първо поставете саксията с коледничето в съд с обикновена студена вода.

Оставете да престои около 60 минути, докато поеме достатъчно вода и след това го полейте с вода от душа, която да е с температура приблизително +50°C или до максимум +60°C.  Не е нужно да се притеснявате, че ще увреди по някакъв начин корените, защото благодарение на предишното студено поливане нищо няма да им се случи.

Оставете саксията в съда, за да оставите излишната вода да се отцеди, след това изсушете отвън и поставете растението на мястото му.

Такова специално поливане ще помогне на растението да се събуди и да се настрои за цъфтеж.

3. Аспирин

таблетки аспирин

Поставете таблетка аспирин върху лъжица. С втора лъжица я стрийте добре.  Пригответе престояла вода със стайна температура. Сега изсипете праха в съд, в който сте изсипали един литър хладка вода (стайна температура).

Оставете да се разтвори напълно.

Пръскайте коледничетата на всеки 2 дни с този разтвор. Ще видите, че дори растения, които не са цъфтели дълго време, ще започнат да образуват пъпки.

коледниче пъпки

Не забравяйте, че разтворът трябва да се разклаща добре преди всяка употреба.

Източник: За жената

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар