Home » Рецепти » За първи път направих ПЪЛНЕНИ КАРТОФИ С МЕСО и всички останахме възхитени – другия път ще приготвя двойна доза!
За първи път направих ПЪЛНЕНИ КАРТОФИ С МЕСО и всички останахме възхитени - другия път ще приготвя двойна доза!

За първи път направих ПЪЛНЕНИ КАРТОФИ С МЕСО и всички останахме възхитени – другия път ще приготвя двойна доза!

Сподели новината

В интернет попаднах на много интересна рецепта с тиквички, като реших да използвам картофи и я модифицирах малко. Тиквичките се готвят много бързо, а за картофите трябва малко повече време. Това ястие е толкова вкусно, че следващия път ще го направя в двойно количество.

Пълнените картофи с месо са оригинално ястие, за което трябва да вложите малко усилия (не е от рода „разбийте, залейте и запечете“), но резултатът, който ще получите, наистина си заслужава, особено ако искате да направите впечатление на вашите гости. Ето какво ви трябва за вкусните пълнени картофки с кайма :

Продукти:

2-3 големи картофа
400 г кайма
половин глава лук
зелени подправки на вкус (магданоз, риган, босилек, копър…)
3 скилидки чесън
1 яйце
сол и черен пипер за вкус

За паниране:

2-3 яйца
малко червен и черен пипер
брашно

За соса:

2 глави лук
2 скилидки чесън
100 г доматено пюре
300 мл вода
по 1 чаена лъжичка сол и захар
подправки на вкус

Приготвяне:

Изберете по-големи и по-дебели картофи, които да нарежете на кръгчета. Измийте ги добре със студена вода и ги обелете. След това ги нарежете на кръгчета, а след това всяко кръгче разрежете по средата, така че да се получи нещо като „мидена черупка“, тоест да може да се напълни с плънка отвътре.

Така нарязаните като „джобчета“ картофени кръгчета се слагат в голяма купа със студена вода и когато нарежете всички картофи, излейте тази вода, изплакнете ги и напълнете купата с нова, студена вода. През това време пригответе пълнежа:

ЗА ПЛЪНКАТА: В каймата се слага едно яйце, овкусява се със сол, черен пипер и подправки, които обичайно използвате, добавя се смлян или ситно нарязан лук и чесън, след което се разбърква добре, докато стане компактна сместа.

кайма с подправки

В отделни чинии пригответе необходимите продукти за паниране: в една чиния разбийте яйцата с вилица, добавете подправките и след това добавете малко брашно, колкото да сгъсти леко яйцата, а в друга отделна чиния сложете брашно.

панировка картофи

Започнете с пълненето на картофите, тоест напълнете всяка „черупка“ с готовата смес от кайма. Така приготвените картофи се потапят първо в брашното, а след това в яйцата, след което се пържат в умерено загрято олио до зачервяване от двете страни.

пълнени картофи с кайма

Изпържените пълнени картофи се нареждат в тава.

За соса: лукът и чесънът се нарязват на ситно, след което се запържват в малко олио, докато омекнат. Добавете всички подправки, доматеното пюре и водата и разбъркайте до гладкост.

панирани пълнени картофи

панирани картофи с доматен сос

Оставете соса да поври, докато течността поизври, след което с тази смес залейте картофите. Сложете ястието да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около половин час до 40 минути, тоест докато се изпари цялата вода и остане малко сос.

пълнени панирани картофи

Поднесете със свежа салата.

пълнени картофи с кайма

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 0 Average: 0]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар