Home » България » Яростна защитничка на Борисов: Божков седи зад платените хора на улицата, Кремъл чрез Радев иска да смени властта
Яростна защитничка на Борисов: Божков седи зад платените хора на улицата Кремъл чрез Радев иска да смени властта

Яростна защитничка на Борисов: Божков седи зад платените хора на улицата, Кремъл чрез Радев иска да смени властта

Сподели новината

Как ще продължат протестите и какъв е изходът от кризата? Темата коментираха в студиото на „Здравей, България” по телевизията, свързана с властта – Нова телевизия, политическият психолог проф. Антоанета Христова и социологът Кольо Колев.

Васил Божков седи зад платените хора на улицата. Хората са жертви на големите игри. Това не е народно въстание, а на определена група хора. Сигурна съм, настоя Христова, която е една от най-големите защитнички на властта и на Бойко Борисов.

Най-грубо народът се разделя на две. Изходът е избори, но не сега. Има страх, че чрез Радев, Русия опитва да смени управлението на страната. Към този момент протестът не предлага нищо, освен избори.

Борисов обира всички грешки на прехода. Най-демократично е да се изчакат изборите, но не предсрочни, категорична е Христова.

Колев бе категоричен, че решението на възникналия проблем може да дадат едни избори, Христова застана на противоположна позиция.

Заради потока от думи, който изсипа социалният психолог, Колев се принуди да попита риторично: „Ще ми дадете ли думата?“

Кремъл чрез Румен Радев иска да влияе в България, заяви Христова, защитавайки позицията, че не трябва да има предсрочни избори.

„Това е несериозно! Това е като във вица от едно време – какво пречи на социализма – сушата и международното положение“, възрази Кольо Колев. И изтъкна, че и Русия, и САЩ, и нашите съседи на Балканите имат своите интереси, но това няма нищо общо с кризата на властта у нас и изборите тук и сега.

Вместо да се решава проблемът с легитимността на властта, се подхвърлят „шарени балончета“ – като идеята за нова конституция, за да се печели време, категоричен е социологът. Колкото и досадно и брутално да звучи, това „време“ е заради икономически интереси. Всеки месец държавата разпределя по около 4 милиарда, посочи Кольо Колев.

Според него властта все повече се делегитимира и губи перспектива.

„Големият въпрос е дали няма да се случи така, че управляващите хем да загубят лице, хем да се стигне до предсрочни избори. Има ли възможност това да се случи? Определено – да. Недоволството тлее и се възбужда от всяка глупост на властта. Историята с „Хиполенд“ показа какво е лицето на властта, какво прави – меси се там, където не й е работа и преразпределя бизнеси“, каза Кольо Колев.

Това не е народно въстание, а въстание, организирано от „триото“ и платено от олигарси, смята Антоанета Христова.

„Притеснявам се, че в последно време анализаторите се превръщат в ярко знаме на една от двете страни, но това не внася полза за разбирането на процеса. Знам, че има война на интерпретации и всеки опитва да се присвои моралната позиция, която му дава правото да бъде моралния победител. Знам, че обществото е разделено ярко и причините не са тук и сега, а назад в историята”, смята проф. Христова.

„Голяма интерпретация е кой е народът? Едните казват, че властта им е дадена от народа, затова ние ще защитим народа от тези, които го атакуват. Другите казват, че те са народа и искат промяна. Кое е вярно? Това се решава по един начин – избори”, посочи Кольо Колев.

Проф. Христова обясни, че легитимността се дефинира от избори, които сега са казали каква да е структурата на правителството. Делигитимност пък било тогава, когато сформираното управление не може да взима решения и да прокарва политика. Към дадения момент това не се случва, смята тя и изрази мнение, че се експлоатира прекалено много понятието народ.

„Най-грубо са разделени на две задълбочени в своята емоция части. Изходът е избори, но не сега. Ние си говорим за ситуацията в България. Цялата ни история е битка на други сили, а ние винаги сме били по някакъв начин манипулирани от тях. Интересите на Балканите се преплитат, но никой не говори за това. Трябва да има историци и хора, които разбират от тези влияния. Както и да не ни е страх да говорим за това ”, смята политическият психолог.

Кремъл чрез Румен Радев иска да влияе в България, смята Христова.

Кольо Колев изрази противоположно мнение. Той смята, че всеки си има своите интереси, но това нямало отношение към изборите в България.

„Имаш създадена криза, напрежение, проблем с легитимността на властта и оспорване на нейното право да управлява. Това е нещото, което виждаме на площада. Стигнало се е до този тип напрежение, което трябва да бъде решено. Не виждам нищо неестествено, ненормално и нетипично да има предсрочни избори”, каза Колев.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар