Home » Полезно » Електрически стъклоповдигач – защо ги предпочитаме?
Електрически стъклоповдигач – защо ги предпочитаме?

Електрически стъклоповдигач – защо ги предпочитаме?

Сподели новината

Знаем, че всеки автомобил изобилства от първостепенни и второстепенни части, влизащи в неговото устройство. Всички те заедно спомагат за правилната функция на превозното средство.

Колата е един добре работещ цялостен механизъм – ако една част от нея спре да бъде изрядна, то това е способно да доведе до значителен дискомфорт. Никой не желае да шофира или да се вози в повреден автомобил. Затова и е важно често да преглеждаме състоянието на колата си – така лесно бихме могли да отстраним навреме назрелия проблем, преди да се стигне до неговото задълбочаване.

Една от второстепенните части на колата наричаме стъклоповдигач – механизмът, участващ във вдигането и спускането на стъклата на вратите. В днешната статия ще спрем вниманието си на видовете стъклоповдигачи, кои са признаците на повредения стъклоповдигач и какъв именно да изберем за своя автомобил.

Електрически или механичен стъклоповдигач – кой да изберем?

Най-общо казано, познаваме два вида стъклоповдигащи механизми – механичен и електрически. Самите им имена подсказват основните им функции.

Механичният стъклоповдигач е онзи, който се задвижва посредством манивела от пасажера или шофьора. Откриваме го при по-старите автомобили – макар и надежден, изисква по-трудоемко участие, когато искаме да променим позицията на някое от стъклата.

Електрическият стъклоповдигач срещаме при по-новите автомобили – стъклата се задвижват посредством бутон, който, от своя страна, задвижва и мотора на целия стъклоповдигач. Характеризират се с повече удобство при работа и са безспорно в пъти по-предпочитаните варианти от водача и пътниците. Срещаме ги при нови модели автомобили – с функциите си те допринасят за по-комфортното пребиваване в купето на превозното средство.

Как да познаем, че нашият стъклоповдигач е претърпял повреда, и как се ремонтира?

Симптомите, които проявява един повреден стъклоповдигач, безспорно са недвусмислени и категорично се съотнасят именно към тази автомобилна област. Ако забележите, че стъклата трудно се вдигат или спускат, зациклят на едно място и не могат да помръднат повече, то ви съветваме да се отправите към професионалист.

Ремонтът на стъклоповдигач, независимо дали е маханичен или електрически, касае демонтиране на вратата и защитната й мембрана, за да може да бъде достъпен механизмът. Отстранява се и се осъществява ремонтът или подмяната му. После, в обратен ред, се изпълняват горепосочените стъпки – монтира се новият механизмът със задвижващия мотор, поставят се защитната мембрана и вратата на автомобила. Последващите тестове се правят, за да се окачестви работата на стъклоповдигача – при безпроблемно задвижване на прозорците ремонтната дейност приключва и се окачествява като успешна.

Не ви съветваме самостоятелно да се заемате с ремонта или подмяната – най-добре е да ви помогне човек, работещ в сервиз. Така ще бъдете сигурни в ефикасността и качеството на направените ремонтни дейности.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар