Home » България » Проф. Кантарджиев: COVID-19 остава до 2022 при тези условия, ето и кога затягаме мерките
Проф. Кантарджиев: COVID-19 остава до 2022 при тези условия ето и кога затягаме мерките

Проф. Кантарджиев: COVID-19 остава до 2022 при тези условия, ето и кога затягаме мерките

Сподели новината

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести, проф. Тодор Кантарджиев, коментира в телевизионно предаване увеличения брой случаи на положителни за коронавирус лица в последните седмици.

Ето и какъв сценарий очаква професорът за развитието на пандемията у нас:

През месец септември разпространението на вируса в България спадна до едно от най-ниските нива в Европейския съюз. Това доведе до неглижиране на мерките. Това заяви пред Нова телевизия проф. Кантарджиев.

“Маските доказаха, че са ефективни. Няма една научна статия против тях”, подчерта той. По думите му, мерките за пазаруване по магазините се спазват най-добре в София. “Вече расте броят на заразените. Ако от началото на септември спадахме рязко, вече тръгнахме нагоре. Ноември започва циркулацията на грипните вируси.

Миналата година грипът се забави. Ако времето е като днес, очаквам ноември да имаме увеличаване на случаите на К-19 и паралелно увеличаване на другите вирусни инфекции”, посочи проф. Кантарджиев.

По негово мнение мерките за пазаруване по магазините се спазват най-добре в София. “В края на седмицата минах в Троянския манастир. Само аз бях с маска”, отбеляза със съжаление той. “Миналата седмица един човек заразяваше по-малко от един. Тази седмица 10 души заразяват 11″, отчете специалистът.

Той коментира и работата на Националния оперативен щаб през последните месеци.

„Ние не сме спирали да работим активно. Ангажиментите ни са да даваме предложения на базата на научен анализ. Още днес всички директори на РЗИ ще получат прагови стойности, които трябва да ангажират с внимание. Съответно, областните щабове ще решават какво да се прави – по места, а не да има общо затваряне например.

Ако има над 25 болни на 100 000 население за 14 дни, това трябва да ни държи нащрек – т.е. по 1500 болни на седмица”, уточни професорът.

Специалистът обясни, че ако се спазва дистанция и не се вика в класните стаи, то възможността да се заразите е по-малка. В ресторантите според него тя е значително по-голяма. “Ако вирусът не бъде ликвидиран до началото на есента на 2021 г., ще остане до към края на 2022 г.”, каза в заключение той.

Източник: За жената

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар