Home » България » Здравният министър: Сега разбираме, че България няма да получи нито една от над 140 хиляди ваксини от “Астра Зенека”
Здравният министър: Сега разбираме че България няма да получи нито една от над 140 хиляди ваксини от “Астра Зенека”

Здравният министър: Сега разбираме, че България няма да получи нито една от над 140 хиляди ваксини от “Астра Зенека”

Сподели новината

За разочарование от доставката на ваксини на “Астра Зенека” разказа емоционално здравният министър проф. Костадин Ангелов на редовния четвъртъчен брифинг на НОЩ:

“117 хиляди дози пристигнаха на 22 февруари 2021 година. Това е с 333 хиляди дози по-малко от поетия ангажимент. На 15 февруари обещаха 87 хиляди и 54 хиляди дози в две доставки. Разбираме, че в страната няма да постъпи нито една от тях – над 140 хиляди дози няма да бъдат доставени от “АстраЗенека” до края на февруари. Може би 52 800 дози щели да пристигнат, а не над 142 000 щели да пристигнат.”

3 дни водим разговори с фирмата доставчик във всички работни групи. До два дни очакваме реакции от бордове на директори, да кажат, че камионът за България ще тръгне. Намираме се в криза световна. Няма оперативни решения. Искахме да изпратим самолет, той стои и чака, не ни отговарят нищо. Получихме едно писмо, че производството е процес с висока степен на техническа сложност.

Ние нямаме нужда от вежливи отговори, а от ваксини….Хората или са болни, или здрави, или живи, или мъртви..” – ядоса се министърът исе извини за емоционалното си изказване.

“Към 25 февруари имаме над 12 038 изследвани проби за деня. 1733 нови случаи с 52 години средна възраст имаме към днешна дата. 154 са новохоспитализирани. 72 години е средната възраст на починалите. Заетостта на леглата е около 50 %. 8 780 потвърдени общо, 3117 излекувани.” – завърши министърът.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар