Home » Полезно » Вижте колко лесно може да си засадите орех от ядка – сега е времето!
Вижте колко лесно може да си засадите орех от ядка - сега е времето!

Вижте колко лесно може да си засадите орех от ядка – сега е времето!

Сподели новината

Засаждане на орех от ядка в домашни условия

Септември и октомври – времето за събиране на орехите. Със сигурност мнозина си задават въпроса: „Не мога ли да отгледам дърво от тези плодове?“

Възможно е да използвате ореха като посадъчен материал за отглеждане на пълноценно дърво. Днес ще разберете как да го направите правилно.

Избор на посадъчен материал

За засаждане е по-добре да изберете големи плодове с тънка черупка. Само прясно набрани неповредени ядки без видими дефекти по черупките са подходящи за посаждане.

Орехът трябва да е с правилна форма, със светъл цвят, с повече или по-малко равна повърхност.

Понякога дървото, засадено от ореха, дава дори по-добри плодове от дървото майка.

Експериментите показват, че най-добрият метод за подготовка на семената е стратификация на плодовете (дългосрочно поставяне при определена температура) за 90–95 дни, от 15 януари до 15 до 20 април. За целта ядките трябва да се поставят в контейнер с чист влажен пясък и да се съхраняват при температура 5–7 градуса (например в изба, гараж, мазе).

Ядките с много тънка черупка (лесно се чупи с пръсти) може да не е необходимо да бъдат подлагани на стратификация. Достатъчна е стратификация във влажен пясък при стайна температура (15-18 градуса) за 1–1,5 месеца преди сеитбата.

Покълване в домашни условия

В допълнение към стратификацията, има метод за предварително накисване на орехите, който е удобен за използване в градски апартамент.

Засаждане на орех от ядка - лесен метод в чашка

Поставете орехите в съд с топла (45-50 градуса) вода. След два дни отцедете водата, оставяйки малко на дъното и поставете съда на топло място за 2-3 седмици. След това време ядките обикновено покълват.

Засаждане на орех от ядка - лесен метод в чашка

Удобни са пластмасови половинлитрови чаши. Дъното на чашите се пробива, така че да се отстрани излишната влага. Напълнете ги с градинска почва, а покълналите орехи се поставят на дълбочина 5 сантиметра настрани, с корени надолу и издънка нагоре.

Покълването в чаши трае 2-3 седмици, а след месец кълновете достигат 10-сантиметрова височина и изискват пресаждане в по-голям съд. В края на май, когато студовете вече не са големи, растенията могат да бъдат засадени на открито.

Интересно е, че орехите, засадени в земята през есента, ще започнат да покълват едва в края на май, а височините от 10-20 сантиметра ще бъдат достигнати до есента.

Засаждане в земя

Орехите се полагат в почвата на такава дълбочина, че кореновите шийки да се издигат на 3-4 см. над нивото на почвата. Покрийте с почва, мулчирайте и полейте.

Торене на ореха по време на засаждането не е необходимо, тъй като това е абсолютно непретенциозно дърво. Важно е да запомните, че с течение на времето дървото ще порасне значително. Разстоянието до най-близкото растение трябва да бъде около 5 метра. Не препоръчваме да засаждате орех в близост до сгради, мощната коренова система на растението може да повреди основата.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар