Home » България » При социализма операциите бяха безплатни, лекарствата в аптеките струваха стотинки
При социализма операциите бяха безплатни лекарствата в аптеките струваха стотинки

При социализма операциите бяха безплатни, лекарствата в аптеките струваха стотинки

Сподели новината

Съгласен съм с описанието на манифестациите и възпитателното им въздействие, както и мерките по качеството на храните, осъществявани по времето на социализма, изложени от Пенчо Пенчев и Камен Найденов в бр. 16 на в-к „Ретро“.

Подчертавам – социализма, а не комунизма, както много невежи наричат онзи период.

Аз ще добавя и други социални придобивки, за които млади и стари не могат и да си мечтаят сега.

Учениците ходеха на лагер, на планина и море за по 14 дни, заплащайки символична такса. Храната там беше качествена, а престоят им забавен. Студентите не знаеха какво е семестриална такса и платено обучение. Учебници и книги – евтини. В ученическите и студентските столове храната беше евтина и здравословна.

В болниците 20-дневен престой беше безплатен и с включена храна. Нямаше „пътеки“, доплащане, потребителски такси и операциите бяха безплатни. Лекарствата в аптеките – стотинки.

Заводите имаха ведомствени почивни станции, ведомствени столове и всичко за работниците беше почти безплатно. Строяха се жилищни кооперации за бездомните. Може още много да се каже, но за съжаление, хората, които го помнят, намаляват, а младите са облъчени от манипулации и лъжи.

Знам, заклетите „демократи“ и отрицатели ще ме „Изгорят и разпънат“ за мнението ми. Съгласен съм, че този строй е имал и минуси, но те не са били от съществена важност за развитието ни.

Накрая да попитам – откъде е имало пари за гореизброените придобивки? Отговорът отдавна се знае! Тогава не се крадеше или поне не в сегашните мащаби.

 Розин Илиев, Павликени

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар