Home » Свят » Учени от Харвард: COVID-19 ще върлува до 2024! Гответе се за карантини до…
Учени от Харвард: COVID-19 ще върлува до 2024! Гответе се за карантини до…

Учени от Харвард: COVID-19 ще върлува до 2024! Гответе се за карантини до…

Сподели новината

В страните по света и в частност в Съединените щати може да се наложи да се въвеждат многократни периоди на мерки за социално дистанциране като тези, приети по време на избухването на коронавируса, които ще продължат до 2022 г. Това твърдят изследователи от Харвардската школа по обществено здраве.

Еднократното блокиране няма да спре новия коронавирус, смятат експертите. Изследването идва на фона на повече от 2000 починали в САЩ във вторник, което е рекорд, особено в момент, когато страната обсъжда как да стартира икономиката си. Общият брой на смъртните случаи от вируса в САЩ възлиза на над 28 300 към вторник. “Може да се наложи периодично дистанциране до 2022 г., освен ако капацитетът на спешната грижа не се увеличи значително или не се назначи лечение или ваксина”, твърдят изследователите от Харвард в изследване, публикувано в Сайънс.

Компютърна симулация на екипа от Харвард предполага, че COVID-19 ще стане сезонен, като тясно свързаните коронавируси, които причиняват обикновена настинка, с по-високи скорости на предаване през по-студените месеци. Но има много неизвестни, включително нивото на имунитет, придобито от предишна инфекция и колко дълго трае то, казаха авторите.

„Установихме, че еднократните мерки за социално дистанциране вероятно са недостатъчни за справяне със SARS-CoV-2“, казва водещият автор на изследването Стивън Кислър пред репортери. „Това, което изглежда е необходимо при липса на други видове лечение, е периодично социално дистанциране“, добави той. Продължителността и интензивността на блокирането могат да бъдат облекчени, когато леченията и ваксините станат достъпни. Но при тяхно отсъствие дистанцията би позволила на болниците да увеличат капацитета за критични грижи, за да се справят със скока в случаите, които биха възникнали при облекчаване на мерките.

„Периодите на по-голямо разпространение на вируса при отпускане на мерките ще позволят ускорено придобиване на стаден имунитет“, каза съавторът Марк Липшич. Давайки примери с Южна Корея и Сингапур, изследователите твърдят, че ефективното дистанциране може да намали напрежението върху системите за здравеопазване и да даде възможност за проследяване на контакти и на карантина.

Авторите признават, че продължителното дистанциране най-вероятно би имало дълбоки отрицателни икономически, социални и образователни последици. И обратното, прекаленото социално дистанциране без отдих може да бъде лошо. Според един от моделираните сценарии „социалното дистанциране е толкова ефективно, че практически не се изгражда имунитет сред населението“, се казва в документа, следователно необходим е периодичен подход. Авторите признават, че основен недостатък на техния модел е колко малко в момента знаем за това колко силен е имунитетът на заразено лице и колко дълго трае.

Проучването добавя, че дори в случай на “очевидно елиминиране”, наблюдението върху SARS-CoV-2 не трябва да спира да се поддържа, тъй като е възможно повторно избухване на зараза чак до 2024 година.

Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че „със сигурност“ инфекциите все още не са достигнали своя пик. Над 2 милиона души в световен мащаб са заразени, а над 124 000 са починали при най-сериозната пандемия от век. Епицентърът се е изместил от Китай, където вирусът се появи през декември, към САЩ, който сега регистрира най-много смъртни случаи. В момента най-добрите предположения, основани на тясно свързани коронавируси, са, че той ще създаде някакъв имунитет за около година. Може да има и смесен защитен имунитет срещу COVID-19, ако човек е заразен от обикновен бетакоронавирус, причиняващ настинка.

Едно нещо обаче е почти сигурно:

Вирусът е тук, за да остане, твърди екипът. Той заяви, че е много малко вероятно имунитетът да бъде достатъчно силен и да продължи достатъчно дълго, така че COVID-19 да изчезне след първоначалната вълна, както беше в случая с избухването на SARS през 2002-2003 г.

Тестовете за антитела, които току-що са влезли на пазара и изследват дали човек е бил инфектиран по-рано, ще бъдат от решаващо значение при отговорите на тези жизненоважни въпроси за имунитета, казват учените, и ваксината остава най-доброто оръжие. Външни експерти похвалиха проучването, но и подчертаха колко много неизвестни остават.

“Това е отлично проучване, което използва математически модели, за да изследва динамиката на COVID-19 за период от няколко години, за разлика от публикуваните по-рано проучвания, които се фокусират върху следващите седмици или месеци”, казва Марк Уулхаус, епидемиолог по инфекциозни заболявания в университета в Единбург.

“Важно е да се признае, че това е модел; той е в съответствие с настоящите данни, но въпреки това се основава на поредица от предположения – например за придобития имунитет – които тепърва ще бъдат потвърдени.”, смята той.

Източник: https://blitz.bg/

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар