Home » България » Готови ли сте за нов Локдаун?
Готови ли сте за нов Локдаун?

Готови ли сте за нов Локдаун?

Сподели новината

„Вече сме в началото на четвъртата вълна на COVID-19. От една седмица отбелязваме непрекъснат ръст. За щастие, не с прекалено бърз темп, но фактът че от миналата седмица имаше ден с над 300 заразени. Предполагам, че тази седмица ще минем над 500”.

Това заяви доцент Ангел Кунчев пред NOVA.

По думите му е напълно възможно през септември да има по 3000 заразени на ден. „Колко точно ще бъдат заразените и колко бързо ще дойдат, зависи от много фактори като се започне от процента на имунизацията, където не можем да се похвалим кой знае с какви успехи и минем през спазването на мерките, където още по- малко можем да се похвалим с някакви успехи.

За съжаление, можем да очакваме и по-тежки от възможните варианти”, коментира той.

Запитан дали се обмисля локдаун в някаква форма само за неваксинирани, той коментира: „От медицинска гледна точка в това има логика. Имунизираните са много по-защитени от останалите. От чисто социална гледна точка обаче избягвам да правя коментари, защото обществото е много уморено и никак не е склонно да приема нови ограничителни мерки. Предполагам, че всяко едно управление, каквото и да е то, ще се съобрази с този факт”.

Миокардитът ще бъде вписан като възможен страничен ефект на РНК ваксините срещу коронавирус.

Европейският регулаторен орган за лекарствата е открил потенциална връзка между възпаление на сърцето и препаратите на „Пфайзер“ и „Модерна“.

В същото време, много европейски страни отново затягат мерките срещу пандемията.

Почти 2000 са новите случаи на коронавирус за денонощие в Гърция. Заради липсата на интерес към имунизацията фирма в страната предложи на работниците си 500 евро бонус, ако се ваксинират.

От четвъртък, 29 юли, българските граждани, лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в България и членовете на техните семейства, гражданите на ЕС и ЕИП и др., пристигащи от държава, попадаща в червената зона, се допускат в страната при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или на аналогичен документ, съдържащ същите данни и на отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в България PCR тест, удостоверен чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или на аналогичен документ, съдържащ същите данни.

Това нарежда министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров със своя заповед издадена днес, 27 юли.

Граждани на ЕС, на ЕИП, Конфедерация Швейцария и членове на техните семейства, които пристигат от държава-членка на ЕС, ЕИП и от Конфедерация Швейцария, пристигащи от държава в червената зона, които не представят валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или аналогичен документ, съдържащ същите данни, се допускат на територията на страната при представяне на отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест, удостоверен чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или на аналогичен документ, съдържащ същите данни, и се поставят под 10-дневна карантина.

Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в България и членовете на техните семейства, които не представят валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или аналогичен документ, съдържащ същите данни, както и отрицателен резултат от проведен до 72 часа преди влизане в страната PCR тест, се допускат в страната и се поставят под 10-дневна карантина.

Със същата заповед се допуска влизането в страната, без да е необходимо да представят документи за COVID-19, на деца до 12-годишна възраст, независимо от зоната, в която попада държавата от която пристигат.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар