Home » Свят » Най-голямата тайна на СССР: Вълшебно хапче осигурява дълголетие на политическите лидери
Най-голямата тайна на СССР: Вълшебно хапче осигурява дълголетие на политическите лидери

Най-голямата тайна на СССР: Вълшебно хапче осигурява дълголетие на политическите лидери

Сподели новината

Лидерите на Съветския съюз винаги са били в добро здраве, поне според официалната информация. Сталин, Ленин, Горбачов, техните здравословни проблеми винаги са били строго пазена тайна на Кремъл.

Обикновените хора вярват, че техните лидери имат специални методи за поддържане на здравето, твърди Russia Today.

„Членовете на Политбюро през миналия век живеят до 90 години, а средната продължителност на живот при обикновените хора е 50 или 60 години. Носят се слухове, че народните избраници са имали достъп до специални лекарства, включително „хапчето на Кремъл““, казва доктор Александър Мартусевич.

Интересно е, че това хапче наистина съществува и не е мит. То е особено по своя специфичен начин, защото не съдържа химикали и не се разгражда в тялото. Хапчето съдържа електронни компоненти, разбра Скандални.

Това е стоманена капсула с доста впечатляващи размери за поглъщане: дължината е два сантиметра, ширината (тоест диаметърът) е сантиметър. Вътре има малка батерия и микросхема. Когато устройството се погълне, след това, с всички спирания, то влиза в електропроводима среда. Металната обвивка действа като електроди, веригата е затворена и чипът започва да създава слаби импулси – 33-35 херца на всеки 3,8 секунди.

Принципът на действие спомага да се подобри функционирането на червата: малки електрически разряди карат стените им да се свиват по-активно. Накратко, те ободряват организма.

Всъщност устройството се нарича автономен електростимулатор (АЕС) на стомашно-чревния тракт. Създаден е в началото на 80-те години от специалисти от Томския медицински институт (сега Сибирски държавен медицински университет) и Научноизследователския институт по полупроводникови устройства. Професор Виктор Агафонников е главният разработчик. Завършва радиофизичния факултет на Томския държавен университет, а от 1979 г. преподава там и същевременно ръководи лабораторията по микроелектроника.

След разпадането на Съветския съюз, аптеките започват масово да продават кремълски хапчета.

Продажбите вървят страхотно, защото хората казват, че това е лек за всички болести. Някои руснаци го купуват и днес в подобрена модификация – сега то не само генерира ток, но и доставя железни йони в червата. В описанието пише, че хапчето помага при чревна непроходимост, запек и други проблеми на храносмилателната система, „дава отличен ефект“ при простатит и подобрява мъжката потентност.

„Ако се използва от хора в Кремъл, може би ще помогне и на майка ми. Затова го купих“, убеден е Дмитрий от Томск.

Въпреки популярността му сред хората и многобройните легенди, няма ясни данни дали лидерите на Съветския съюз някога са използвали това хапче.

„Прочиствайки червата от отровни токсини, електронната таблетка възстановява хормоналния баланс на организма, липидния метаболизъм и понижава нивото на холестерола в кръвта. Именно с това обясняват лекарите успешното използване на АЕС за стомашно-чревния тракт при атеросклероза, менопауза, нередовна менструация, хронична умора и депресия, при алергичен дерматит, синдром на махмурлук.“ Това е описанието на въпросната таблетка.

Противопоказания не са изброени, но е упоменато и с удебелен шрифт, че са налични и че е необходимо да се консултирате с лекар преди употреба.

През 90-те години продажбата на хапчето се радва на невероятен успех. Тогава капсулите се произвеждат не само в НИИПП, но и в заводите на „Компонент“ в Зеленоград и „Актау“ в Казахстан. Общо се произвеждат около милион парчета годишно.

В много отношения успехът на вълшебното хапче се дължи на митологичното мислене – капсулата е представена като разсекретено чудодейно лекарство за елита. От лаборатория, за която всички знаят, но никой не говори. На въпрос на журналист дали таблетката наистина има свойството да подмладява, фармацевти и видни руски лекари се смеят с глас.

Източник: Труд

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 3 Average: 4.3]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар