Home » Клюки » Къде ще се крият бг звездите по време на война? Балкански имал три бункера
Къде ще се крият бг звездите по време на война? Балкански имал три бункера

Къде ще се крият бг звездите по време на война? Балкански имал три бункера

Сподели новината

„Aз и моето семейство имаме три бункера, в които да се укрием, ако войната се премести у нас. И под едната, и под другата къща разполагаме със скривалища. Застраховали сме се преди години!“

Това обяви ексклузивно пред „България Днес“ цирковият артист акад. Александър Балкански. Изказването му е по повод напрежението, което ескалира с всеки изминал ден в Европа.

Всичко започнало преди повече от 30 години. Тогава Балкански, съпругата му и двамата му синове спасяват шестима работници от Строителни войски, затиснати от паднал кран.

„Наградиха ни с ордени и часовници. Дадоха ни и строителни материали за строежа на къща. А генерал Русев ни посъветва да си направим специална стая, в която да се скрием при евентуални ядрени експлозии. Така и направихме. Стените са дебели 60 см и са от здрав бетон.

Като дете Балкански си играел в бункер в столичния квартал „Лагера“.

„А сега, честно казано, липсва информация къде има и в какво състояние се намират. А е редно и трябва да се показват по медиите“, казва още той. И допълва: „Кирил Петков да издърпа ушите на онези, които са отговаряли през годините за състоянието на бомбоубежищата, тънещи в мизерия и занемареност. Нали това е промяната?“.

Войната в Украйна се отразила много лошо и на цирковото изкуство.

„Ние много пострадахме. Пет номера от нашата програма няма да могат се състоят, защото се изпълняват от руски и украински артисти, които не могат да дойдат в България“, споделя с тъга Балкански. Балкански има план и при евентуално нападение над България.

„Базата ни е на 40 км от София и най-вероятно извън големите градове няма да падат бомби. Имахме 3 камили, а откакто забраниха животни в цирка, станаха 12. Ще ги колим и ще ядем камилско месо, което е изключително вкусно. Имаме и 50 декара земя, ще гледаме картофи, лук, зеле и други храни“, казва той. Балкански споделя още, че се е гордеел с Владимир Путин, но руският президент се оказал „въздух под налягане“.

Междувременно легендата в художествената гимнастика Нешка Робева проявява голяма смелост.

При евентуален конфликт тя няма да търси убежище. „Няма да се крия! Ако се стигне до военни действия в България, няма да може да стигнем до бункерите. За какво да опитвам?“, категорична е Робева.

Заслужилата майстор на спорта избягва да гледа телевизия последно време. Пуска си само класическа музика и се любува на красотата на изпълненията.

„Две години нагнетяваха страх и ужас от тази пандемия. Хората не са в нормалното си състояние. И веднага идва тази война. Ако всички бяха поискали мир, вече щяхме да го имаме. Аз вярвам, че още не е късно нещата да се решат с дипломация“, допълва Робева.

От своя страна барабанистът Калин Вельов няма никаква информация за бомбоубежищата у нас.

„Нямам идея къде ще се скрия, ако се случи нещо такова. Не мисля, че България има някаква подготовка по тази тема“, притеснява се той. Според него спасението ще е по селата или в планините. Ако започне изненадваща война у нас обаче, хората няма да могат да реагират толкова бързо.

„От 90-те години насам нищо ново не е построено. Метролинията ни не е толкова голяма, за да събере всички. Пък и метро има само в София, ами другите градове като Пловдив, Варна – къде ще се скрият хората“, размишлява музикантът.

И Коцето Калки не знае къде има бункери и в какво състояние са.

„Единственото, на което съм попадал, е под разрушения мавзолей. Там снимахме преди „Рок под жълтите павета“. Иначе няма как да знаем. Защото си мислим, че живеем в един сигурен свят. А се оказва, че този свят е раздиран от бомбардировки“, коментира изпълнителят.

Той е убеден, че подземните градове са необходими, ако не в случай на свръхзвукови бомби, то при други бедствия. „Както на един красив плаж на остров Пукет си заминаха хиляди от цунами, то и при нас може да ни достигне някакво бедствие. Добре е да имаме подготовка. Затова трябва много да се клатят краката на отговорните за занемарените бомбоубежица“, допълва той.

Активират регистър на скривалищата

Електронен регистър на бомбоубежищата в България ще заработи от следващата седмица. Това обяви директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов. Чрез интернет всеки ще може да открие къде е „неговото“ бомбоубежище и кой е най-прекият път до него.

„Трябва да бъдем спокойни, защото бомбоубежищата са ежегодно проверявани. На практика всички сгради, строени след 1950 г., са пригодени и като скривалища“, казва Николов.

Той добавя, че оборудването в тях е старо, но конструктивните изисквания са спазени. Все пак не вижда кой и защо ще ни напада.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар