Home » Здраве » Лекари обясниха защо не трябва да носим маска в студено време
Лекари обясниха защо не трябва да носим маска в студено време

Лекари обясниха защо не трябва да носим маска в студено време

Сподели новината

Маска на улицата е необходима там, където има голяма тълпа от хора, в други случаи не си струва да я носите, защото тя бързо се намокря и изстива.

Това коментира инфекциозният лекар от научния и клиничен отдел на Московския градски център за профилактика и контрол на СПИН на Министерството на здравеопазването на столицата д-р Белова, предава Здраве.то.

„Защо човек слага маска? За да не бъде сред хората без средство за защита. Маската не е елемент, който ще ви топли в студа. Затова, ако вървите по пуста улица, свалете маската си.

Важно е да разберете, че когато дишаме и говорим, от другата страна на маската, която прилепва към лицето, се образува влага. И още в самото начало на нашите „инструкции“ за правилното носене на маски обърнахме внимание на факта, че ако маската е мокра, тя трябва да бъде премахната и изхвърлена „, каза Белова.

Инфекциозен лекар, професор Николай Малишев се съгласява с колегата си, че на улицата не се изисква носене на маска.

„И кой съветва маските да се носят на улицата? Хората се опитват да поддържат социална дистанция. В студа маската бързо ще се намокри, това вече не е защита. Ако маската се намокри, трябва да се смени“, каза той.

Той подчерта, че маската също не е подходяща за затопляне на дихателните пътища. „И ако човек иска да се затопли, тогава най-хубаво е да сложи по-висок шал. Маската навлажни ли се няма да има абсолютно никакъв защитен ефект и няма да се затоплите“, заключи той.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 0 Average: 0]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар