Home » Свят » Учени: Разцепи се ледникът на Страшния съд, иде библейски потоп!
Учени: Разцепи се ледникът на Страшния съд иде библейски потоп!

Учени: Разцепи се ледникът на Страшния съд, иде библейски потоп!

Сподели новината

В предната част на огромния ледник на Страшния съд се е образувала гигантска пукнатина, разбра Скандални.

Еколозите твърдят, че в крайна сметка това може да доведе до пълното разрушаване на ледения масив и може да се случи през следващите пет години.

Ледникът на Страшния съд или ледникът „Туейтс“ се намира в Антарктида и има огромна площ, която достига 120 000 квадратни километра. Ледникът е наречен така, защото представлява сериозна заплаха за цялата планета.

Ако започне да се топи с доста висока скорост, това ще доведе до повишаване на морското равнище с десетки сантиметри. В резултат на това голям брой крайбрежни райони, в които живеят много хора, ще бъдат наводнени.

Начинът, по който се топи ледникът Туейтс, понастоящем е причина за около 4% от повишаването на нивото на водата в света. Последните данни, предоставени от експертите, показват, че източната част на ледения масив не е достатъчно стабилна. Тя се опира съвсем леко на подводна плитчина.

Това провокира предизвикването на много нови пукнатини с различни размери. Учените твърдят, че ако ледникът се пропука, процентът на повишаване на нивото в Световния океан ще нарасне от 4% на 25%.

Тед Скамбос е разказал, че проучването е установило както слаби, така и стабилни участъци. Пукнатините могат да се появят в зигзагообразна форма. Поради това до пет години шелфът ще се срути напълно, а количеството лед, което се стича директно от континента, ще се увеличи няколко пъти. Централната част на ледника все още е непокътната, но с радар е засечена зона с тънък лед.

Ледникът се топи много активно, не само защото средната температура на въздуха на планетата се повишава. Самата Земя отделя много топлина. Долните слоеве на леда се затоплят неравномерно, което прави такава огромна маса лед изключително нестабилна.

Превод и редакция: БЛИЦ

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 2 Average: 3.5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар