Home » Свят » Гръмна страшен скандал, след като медицинска сестра показа флакон от ваксина на COVID-19
Гръмна страшен скандал след като медицинска сестра показа флакон от ваксина на COVID-19

Гръмна страшен скандал, след като медицинска сестра показа флакон от ваксина на COVID-19

Сподели новината

„Скандал с ваксините в Словения!“ – така започва широко разпространявана публикация във Facebook, в която потребители разказват за слухове в Словения, „които ако се потвърдят, ще предизвикат невъобразима световна реакция“, предава БНР.

Става дума за история, според която на 20 ноември 2021 г. главната медицинска сестра на Университетския медицински център, Люблянски клиничен център, която се занимава с администрирането на флакони с ваксини, е напуснала работата си и е показала на журналисти кодовете на флаконите, всеки с крайните числа 1, 2 или 3.

Според нея значението на тези числа е следното:

„Номер 1 е плацебо (физиологичен разтвор). Номер 2 е класическата иРНК ваксина. Номер 3 е РНК стик, съдържащ ONC гена, свързан с аденовирус, който допринася, наред с други неща, за развитието на рак“.

Скандал с ваксините

Текстът от публикацията е разпространяван в множество групи и страници, а коментарите показват предимно доверие в написаното.

Твърдението за скандал с ваксините в Словения подсилва съмненията на хората в качеството и прилагането на ваксините срещу Covid-19. Текстът от публикацията е разпространяван в множество групи и страници, а коментарите показват предимно доверие в написаното (виж долу).

 

Видео с твърденията на посочената за медицинска сестра се разпространява в социалната мрежа още от края на юли. Източник е словенската страница „STOP Lažnivim Medijem“ („Стоп на фалшивите медии“). Facebook вече класифицира видеото като фалшива информация след проверки на хърватския уебсайт за проверка на фактите – Faktograf.hr и колумбийския новинарски уебсайт La Silla Vacía.

 

Ето какво установи и проверка на екипа на БНР:

От преглед на страницата „STOP Lažnivim Medijem“ става ясно, че жената, която говори във видеото, се казва Вера Каналец – активист срещу ваксинирането срещу Covid-19. Тя участва в редица публикувани видеа по темата за ваксините.

Пред словенската новинарска агенция 24ur говорител на Медицинския център на Университета в Любляна отрича Вера Каналец да работи или да е работила някога като медицинска сестра там.

„Отричаме тази история и всички нейни версии. Жената във видеото не е главната медицинска сестра на Университетския медицински център. Дамата от видеото не работи в Центъра и никога не е. Подобно събитие не се е случило в нашата институция.“

Справка в сайта на Медицинския център показва, че главната медицинска сестра се казва Зденка Мрак. Снимката потвърждава, че тя не е човекът, който говори в публикуваното видео.

Главната медицинска сестра Зденка Мрак (вляво) и жената от видеото Вера Каналец, която невярно е представена за такава.

На 22 ноември в личния си профил във Facebook Вера Каналец предупреждава, че за нея се разпространява невярна информация, но все пак уточнява, че е медицинска сестра, макар и пенсионирана. В един от коментарите тя също така посочва, че това, което казва във видеото, е различно от това, което се разпространява.

Факт е, че във видеото Вера Каналец никъде не казва, че е участвала във ваксинирането срещу Covid-19, нито че е работила в Медицинския център в Любляна, както се твърди в публикациите.

Какво е значението на кодовете на флаконите с ваксини?

Във видеото Вера Каналец твърди, че „кодът“ на ваксините може да се открие в дигиталния сертификат, издаден в страните-членки на ЕС. От публикации в социалните мрежи (във Facebook и Twitter) се предполага, че номерът се намира в т. нар. уникален идентификатор на сертификата, т.е. непосредствено след буквите „URV: UVCI:“.

Този номер обаче няма нищо общо с вида на ваксината. UVCI (Unique Vaccination Certificate/Assertion Identifier) е средство за проверка достоверността на сертификата според приетите от Европейската комисия и държавите от ЕС насоки относно подлежащите на проверка сертификати за ваксинация.

„Уникалният идентификатор на сертификат за ваксина (UVCI) има еднаква структура във всички страни-членки, така че да може да бъде разпознат от хора и компютри и адаптиран за онлайн употреба. (…) UVCI не трябва да съдържа лични данни, тъй като основната му цел е да бъде уникален „първичен ключ“, който позволява на здравните власти на държавите-членки да проверяват ваксинационния статус на дадено лице“, се казва в документа.

Заключение

Проверката показва, че разпространената информация за скандал в Словения с ваксините заради „код“, според който в едни Covid ваксини има плацебо, а в други ген, който предизвиква рак, е НЕВЯРНА.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар