Home » Здраве » Съобщиха 7 сигурни признака, че сме изкарали Ковид 19 и не сме разбрали
Съобщиха 7 сигурни признака че сме изкарали Ковид 19 и не сме разбрали

Съобщиха 7 сигурни признака, че сме изкарали Ковид 19 и не сме разбрали

Сподели новината

Повечето хора преминали през COVID-19 нямат симптоми или те са леки до умерени и се възстановяват без специално лечение.

Доста от тях се припокриват с тези при грип или обикновени респираторни заболявания.

Дори да сте имали някои от долуспоменатите, това не означава че непременно вирусът е преминал през вас. Признаците са събрани на база лекарски наблюдения, но и самите доктори уточняват, че те могат да са и от друг вид вирус или настинка.

От Една.бг описват симптомите по точки

1. Имали сте „лоша настинка“ – проучвания показват, че коронавирусът е циркулирал сред нас малко по-рано, отколкото се обяви официално. Това значи, че може да сме се разболяли още преди да се заговори, че има коронавирус в България. Ако сте имали по-тежка настинка със симптоми като температура и втрисане, затруднено дишане, отпадналост, болка в мускулите, загуба на вкус и обоняние, възпалено гърло, запушен нос, повръщане или диария, то е възможно да сте прекарали COVID-19.

2. Загубили сте вкус и обоняние – това е един от най-големите и разпространени симптоми на COVID-19. Обикновено обонянието се завръща след 7-10 дни. Обърнете внимание, че загубата на вкус и обоняние може да е причинена и от други състояния като грип, инфекция на синусите и алергии.

3. Косата ви е започнала да пада повече изведнъж – много хора, които са се възстановили от коронавирус, са забелязали, че косата им започва да пада повече след прекараната инефкция. Но трябва да знаем, че падането на косата се дължи и на много други фактори – като стрес, бременност, загуба на тегло или други заболявания, които не са свързани с COVID-19.

4. Задъхвате се на моменти – задъхването е един от по-често срещаните признаци на коронавируса. Не е ясно колко време след прекараната инфекция продължава, лекарите казват, че зависи от организма на всеки.

5. Имали сте упорита кашлица – тя често е суха. 43% от заразените с коронавирус имат кащлица от 14 до 21 дни след заразяването.

6. Бил си много, много изморен – това е един от най-честите симптоми на коронавируса. 53% от заразените чувстват умора до 60 дни след положителен тест. Все пак трябва да имаме предвид, че умората е симптом, който изпитваме често и заради различни обстоятелства.

7. Имали сте странни и продължителни симптоми – изследвания сочат, че 78% от хората, прекарали инфекцията са имали необичайни симптоми, които варират широко – обриви, зачервени очи, диария, повръщане. Те, разбира се, могат да се дължат и на други здравословни проблеми.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 3 Average: 4.7]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар